• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj: Plan Rusije otvaranje graničnog pitanja na Balkanu

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj smatra da ruski predsednik Vladimir Putin ima plan otvaranja granica na Balkanu i ponovio da će taksa na srpsku robu biti uklonjena tek nakon što u dijalogu vidi uzajamno priznanje. Ako je uslov za to razmena teritorija, možemo i bez dogovora, poručuje Haradinaj.

Ramuš Haradinaj smatra da je dijalog u Briselu korišćen da se naškodi Prištini. Vratićemo se dijalogu bez vezivanja sa taksom, kako bismo postigli sveobuhvatni sporazum. Ali ne za dogovor zasnovan na promenama granica i teritorija. Otvaranje tog pitanja je program Vladimira Putina”, rekao je Haradinaj nakon sednice vlade.

Naveo je da granična linija između Kosova i centralne Srbije iznosi 381 kilometar, još iz vremena bivše Jugoslavije.

“Ustavom tog vremena one se nisu mogle menjati. Odlukom Međunarodnog suda određena je granica Kosova. Mi imamo kosovsko-srpsku granicu. Poštuje je i Srbija”,

“Ne znam šta je objasnio predsednik u vezi sa preševskom dolinom, ali sa našim ustavom nemamo teritorijalnih pretenzija, niti tražimo priznanje da bismo dali teritoriju”, poručuje Haradinaj.

„Ako je ovo cena, ne treba nam priznanje, još uvek možemo da čekamo. Možemo bez dogovora”, rekao je Haradinaj na konferenciji za medije.

Komentarišući reakcije na imenovanje Dijane Živić za ministra poljoprivrede i ocene da ona ne predstavlja srpski narod, Haradinaj je rekao da te reakcije nisu iskrene.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još