• Početna>
  • Vesti>

Pored boraca, na sirijskim ratištima žene i deca sa Kosova

Na ratištima u Siriji i dalje se nalazi više od 150 osoba sa Kosova, pokazuju najnoviji podaci kosovske policije. Osim muškaraca, među njima ima i žena i dece.

“Broj boraca koji su u zoni sukoba je 56, dok je broj boraca koji se vratio na Kosovo, ili druge zemlje je 120”, saopšteno je iz kosovske policije.

Od 2012. godine do danas, veliki broj žena se pridružio muškarcima s Kosova koji su otišli da se bore na sirijskim ratištima.

“One su se pridružile članovima svoje porodice u zoni sukoba, uključujući 51 ženu i 52 dece. Trenutno u zoni sukoba ima 44 žene, 48 dece”, navodi se u saopštenju, prenela je prištinska “GazetaExpres”.

Žene s Kosova koje se nalaze u zonama sukoba do sada su rodile još 60 dece, od kojih je barem jedan od roditelja s Kosova ili je poreklom s Kosova, navodi kosovska policija.

Otkako je počeo rat u Siriji, u različitim vremenskim periodima, veliki broj građana, koji se borio uz militantnu grupu Islamske države i druge terorističke grupe, vratio se na Kosovo.

Prema podacima prištinskih vlasti, povratnici su uglavnom muškarci.

Na Kosovo i druga mesta vratilo se 132 ljudi, uključujući 120 muškaraca, šest žena i šestoro dece.

Broj stanovnika Kosova koji su postali deo sirijskog rata počeli su da se povećavaju krajem 2012. i početkom 2013. godine.

“Od 2012. godine do sada, bilo je 253 muške osobe koje su putovale u područje sukoba u različitim periodima i koje se tretiraju kao strani teroristi”, navode iz kosovske policije.

Broj poginulih osoba u zoni sukoba s Kosova je 79, od kojih je 76 muškaraca ubijeno, a tri osobe, uključujući muškarca, žensku osobu i dete rođeno u zoni sukoba umrli su prirodnom smrću.

 

Izvor: RTS / Tanjug / GazetaExpress

Comments

Pročitaj još