Jedinice ROSU privele pripadnike GSS

Osmorica instruktora Gorske službe spasavanja Srbije privedena su sinoć na Kosovu i Metohiji, prilikom povratka sa Brezovice, nakon što su na toj planini u opštini Štrpce sproveli trodnevnu obuku spasavanja iz lavina, rečeno je Tanjugu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Oni su nakon kraćeg zadržavanja u policijskoj stanici u Uroševcu pušteni.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju kažu da su hapšenje izvršili pripadnici specijalne kosovske policijske jedinice ROSU. U instruktore su prilikom privođenja i pretresa vozila bili sve vreme uperene duge cevi, kažu u Kancelariji.

Privedene su osobe koje su se nalazile u brendiranom vozilu Gorske službe spasavanja Srbije, dok je policija ostale instruktore, koji su se nalazili u tri privatna vozila, samo pretresla, a onda pustila da nastave put.

Privedeni instruktori su pušteni nakon kraćeg zadržavanja u policijskoj stanici u Uroševcu, gde im je uzeta izjava i rečeno da ne mogu da se kreću “stranom državom” u brendiranom vozilu institucije Srbije.

Inače, instruktori su tim kombijem išli i do sada na KiM i nisu imali problema, i ovo je prvi put da su se susreli sa ovakvom vrstom neprijatnosti, što im je neshvatljivo, jer su na Brezovici bili kako bi sprovodili obuku za spasavanje ljudskih života, kažu u Kancelariji za KiM.

Kombi Gorske službe je, kako se navodi, na Kosovo i Metohiju ušao sasvim regularno, preko administrativnog prelaza Jarinje, nakon detaljnog pregleda i popisivanja opreme, i niko od policajaca na administrativnom prelazu nije nagovestio da bi moglo biti bilo kakvih problema.

U Kancelariji za KiM za Tanjug kažu da Gorska služba spasavanja Srbije nije prekršila nijedan propis ili dogovor o slobodi kretanja, i da je u ovom slučaju reč o prekomernoj upotrebi sile i ničim izazvanom maltretiranju pripadnika Gorske službe, o čemu će biti obaveštene sve relevantne međunarodne institucije.

“Ovakvo postupanje prema grupi spasilaca još jedna je potvrda rešenosti Prištine da nastavi putem eskalacije i zatvaranja vrata dijalogu. Ovo je najogoljenija demonstracija sile koja za cilj ima zastrašivanje Srba na Kosovu i Metohiji”, rečeno je u Kancelariji za KiM.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments