• Početna>
  • Vesti>

Simić: Rešenja još uvek nema, u pitanju su spekulacije

U ovom trenutku nema nikakvog rešenja za kosovsko pitanje, jer nema nikakvog stola za kojim se okupljaju pregovarački timovi Beograda i Prištine, a sve što se čuje u medijima su spekulacije, izjavio je za TV Prva potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

“Moram još jednom da ponovim ono što je predsednik Vučić više puta govorio. Sve spekulacije koje čujemo, pa i po pitanju toga da li bi Mitrovica mogla da postane distrikt, dolaze od onih kojih zaista neozbiljno shvataju ovaj proces dijaloga. U ovom trenutku nemamo dijalog – uopšte – i prosto je neverovatno da bilo o čemu možemo da razgovaramo kada je u pitanju konačno rešenje osim da nagađamo. Tako nešto bi bilo apsolutno neprimereno prema građanima, a i prema odgovornosti nas političara”, rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, Priština “apsolutno” ne želi da se nastavi dijalog, a smatraju da imaju pravo da kupuju vreme i blokiraju taj proces.

“Na taj način nanose štetu pre svega zbog anticivilizacijskih taksi. Međutim, pritisci međunarodne zajednice su u ovom trenutku dovoljno snažni da pobuđuju interesovanje, ali i razgovore političkih predstavnika kosovskih Albanaca i videćemo šta će naredni dani doneti. U ovom trenutku svako rešenje i predlozi koje možete da vidite su na nivou spekulacija”, izjavio je Simić.

On je istakao da politički predstavnici srpskog naroda sa Kosova i Metohije nikada nisu imali “tako česte i stalne” odnose s predsednikom Srbije, kakvu danas imaju srpski predstavnici predvođeni Srpskom listom s predsednikom Vučićem.

“To je jedan iskreni odnos u kom mi razmenjujemo informacije. Predsednik Vučić nama prenosi ono što se dešava na međunarodnoj areni, a mi njemu ono što se dešava na lokalu. Činjenica je da je situacija zaista teška, prošla su tri meseca od uvođenja taksi i ono što je zaista sramno jeste da one još nisu ukinute, a da polako i blede pozivi međunarodnih predstavnika da se one ukinu, iako one stoje na putu dijaloga. Predsednika smo upoznali sa političko-bezbednosnom situacijom na terenu, kao i sa problemima sa kojima se suočavamo. Dobili smo podršku predsednika Vučića da nastavimo u borbi, da budemo zajedno sa svojim narodom i ostanemo i opstanemo na ovim prostorima. Država Srbija, on lično i cela Vlada Srbije će se truditi da se taj život odvija normalno, koliko je to moguće u ovim uslovima”, rekao je Simić.

On ističe da će Vlada Srbije uskoro nastaviti rad na svim projektima u srpskim sredinama na KiM – svih 140.

“To je ono što daje ohrabrenje nama, političkim predstavnicima srpskog naroda i celokupnom srpskom narodu. Mi smo na tome zahvalni svom predsedniku Vučiću”, rekao je Simić.

Otopljavanja u odnosima, kako kaže, neće biti, jer u Prištini ne postoji niko dovoljno odgovoran da zatraži kompromis sa Srbijom i rešavanje ključnih pitanja.

“Ovo nije 1999. godina kada je Kosovo bilo čedo zapadnih sila, niti je 2004. i 2008. godina kada su Srbiju na kolena spustili oni koji danas čine opoziciju u Beogradu. Ovo je 2019. godina u kojoj Srbija ima međunarodni ugled koji je teško stečen radom predsednika Aleksandra Vučića i celokupnog državnog vrha”, rekao je Simić.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još