• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Porodica Vulićević iz Vidanja meta pljačkaša, ovakvi incidenti produbljuju jaz

Porodici Milije Vulićevića u selu Vidanje kod Kline sinoć je ukradena steona junica, dva teleta i automobil, koji je jutros pronađen nekoliko kilometara od imanja. Reč je o najbrojnijoj, dvanaestočlanoj, srpskoj porodici u Vidanju, koja je žrtva lopova već bila i 2006. godine, kada su joj ukradena dva bika.

Tim povodom Kancelarija ya Kosovo I Metohiju  izdala je saopštenje u kome upozorava da incidenti ovakve vrste produbljuju jaz između srpskog i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji, da stvaraju klimu nesigurnosti, posebno kada se krađe događaju u srpskim enklavama.

“Još jednom od policije u opštini Klina i međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji zahtevamo da pojačaju bezbednost preostalih srpskih žitelja, jer upravo je položaj Srba u enklavama poput Vidanja najpouzdaniji pokazatelj stanja ljudskih prava na terenu” navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije dalje navode da motiv ovog dela nije važan I da strah  koji se uselio među stanovnike Vidanja, postoji bez obzira da li je krađa pričinjena tendenciozno kako bi se nespokojstvo uselilo među Srbe ili iz čistog koristoljublja.

“Srbi su predugo bili dozvoljena meta za lopove, nasilnike i ekstremiste, i nadležni organi na Kosovu i Metohiji moraju da učine više napora kako bi se to promenilo, zato je ova krađa prilika da policija i pravosuđe na terenu pokažu da li su zaista u službi stvaranja multietničkog društva koje počiva na poštovanju ljudskih prava” stoji dalje u tekstu.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju obećavaju da  će pomoći porodici Vulićević da nadoknadi gubitak.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još