• Početna>
  • Vesti>

Guslarsko veče u K. Mitrovici: Kad pesma i bukvalno leči

Udruženje guslara,zdravičara i epskih pesnika “Banović Strahinja” iz Kosovske Mitrovice organizuje večeras  “Guslarsko veče“ povodom desetog obeležavanja slave ovog udruženja Svetog Save II. Veče je humanitarnog karaktera, pa će svi ljubitelji epske narodne pesme moći da koliko su u mogućnosti pomognu lečenje Dragana Tripkovića iz Plemetine.

Guslarsko veče će početi  u 19 i 30 na Fakuletetu tehničkih nauka.  Pre toga, u 18 i 45, u holu fakulteta, biće otvorena izložba starih ručnih i filigranskih radova.

Član udruženja Stanko Adžić kaže za program Radio Kosovske Mitrovice da se očekuje veliki broj gostiju iz zemlje i regiona.

„Tu će biti gosti iz Beograda, Sarajeva, a i ovog puta veče će nam epskom pesmom i zvukom gusala ulepšati članovi pobratimskog društva „ Vojvoda Mina Radović“ iz Podgorice“ kaže Adžić.

On napominje da je organizovanje ovakvih događaja znak dobre volje da se očuva kulturna baština naroda Kosova i Metohije u tom nematerijalnom segmentu, a poseban napor je potreban da bi se očuvao taj epsko-guslarski izraz.

Guslarsko veče organitžzuje se u okviru “Festivala mladih stvaralaca na Kosovu 2018. godine”” posvećen akciji „Neka život pobeđuje, budi human“ za prikupljanje novčanih sredstava za lečenje Dragana Tripkovića iz Plemetine. Organizator festivala je NVO Humani centar Mitrovica.

U okviru istog festivala, sinoć je u Gračanici održan “Etno festival mladih stvaralaca” takođe humanitarnog tipa.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments

Pročitaj još