Kocijančić: Rešenje mora biti održivo i realno

Rešenje za odnose Beograda i Prištine mora da bude održivo, zasnovano na uzajamnoj saglasnosti, u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU, poručila je portparolka EU Maja Kocijančič reagujući na izjavu Ivice Dačića o razgraničenju kao zvaničnoj ponudi Beograda.

Maja Kocijančič je poručila da je u toku rad na pravnoobavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji će doneti trajno rešenje za sva otvorena pitanja.

“To rešenje mora da bude održivo i realno rešenje, zasnovano na uzajamnoj saglasnosti i u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU, kao i da bude prihvatljivo za sve države članice EU”, naglasila je Kocijančičeva.

Portparolka EU je saopštila da je sveobuhvatan pravnoobavezujući sporazum hitan i ključan za napredak Srbije i Kosova ka EU, kao i za stabilnost u regionu.

“Usredsređeni smo na tekući posao u okviru dijaloga koji će biti intenziviran čim tarife budu ukinute”, zaključila je Kocijančičeva.

Visoka predstavnica Federika Mogerini juče je izjavila da je spremna da zakaže novu rundu dijaloga “sledećeg jutra” nakon što budu ukinute tarife, jer je to preduslov za uspešne razgovore.

Mogerinijeva je naglasila da je spremna ne samo da nastavi razgovore, već i da “nas zaključa koliko je potrebno, na dan, jedan mesec, ili tri meseca” kako bi se došlo do sporazuma.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments