• Početna>
  • Vesti>

Simić: Srbi slavili Sretenje, a pitamo se šta slavi Priština

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je povodom obeležavanja 11. godišnjice samoproglašene nezavisnosti Kosova da je u Kosovskoj Mitrovici osvanula nedelja kao svaka druga i da su Srbi svoj praznik, Sretenje i Dan državnosti Srbije, obeležili pre dva dana.

“Kada govorimo o nekoj nezavisnosti Kosova, pitamo se o čemu se tu radi i šta ima da se slavi”, rekao je Simić za Tanjug.

On dodaje da u Prištini više nema te euforije koja ja bila pre 11 godina, kada su Albancima obećavali “med i mleko” da će imati viznu lebaralizaciju, bolju ekonomiju, da će biti članice svih međunarodnih organizacija, odnosno sve ono što nisu mogli da ostvare u prethodnih 11 godina.

Podseća da je početak stvaranja nezavisnog Kosova bio protivpravan, jer je Deklaracija koja je tada doneta bila apsolutno jednostrani akt koji međunarodno nije priznat i protivan rezoluciji 1244.

Da situacija na KiM nije tako sjajna pokazuje podatak da nezaposlenost prelazi 50 odsto, a među mladima čak 70 odsto, ukazuje Simić, te podseća da Priština ne može biti srećna ni zbog povlačenja priznanja u prethodnom periodu.

“Vidite da se ta njihova nezavisnost kruni. Potreba za dijalog je velika ukoliko želimo da dođemo do kompromisnog rešenja koje će značiti mir i bezbednost za sve koji žive na Zapadnom Balkanu”, rekao je Simić.

Priština, inače ovu godišnjicu obeležava u drugačijim okolnostima, a Simić kaže da je ono što je bilo pre nekoliko godina nezamislivo, na primer da Priština kvari odnose sa SAD, sada realnost.

“Imali smo situaciju da su kosovski lideri ponizili u jednom danu visoku predstanicu EU Federiku Mogerini, da arogantno odbiju savete molbe i predloge SAD za ukidanje takse. Imate i udarac na NATO kada je Jensu Stoltnebergu poručeno da nema pravo da određuje kuda će se kretati njihove vojne formacije”, podsetio je Simić.

Ocenjuje da je došlo do totalne promene situacije u odnosu na 2008. godinu, kao i da se često zaboravlja da je Srbija podigla svoj ugled zahvaljujcuhi mudroj politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučićeva politika je, kaže, dovela do toga da SAD i ostali evropski predstvanici sagledaju istinu, da Srbi nisu “loši momci” i da je potreban mir i ekonomsko osnaživanje.

Kada je reč o platformi za nastavak dijaloga sa Beogradom, koju je Priština predstavila, Simić kaže da takav plan Albanaca niko u Srbiji neće prihvatiti, jer bi bila reč o kapitulaciji.

“Činjenica je da ukoliko želite da dođete do kompromisa to znači da obe strane treba nešto da izgube, nešto da dobiju. Ja to gledam optimistički da sve dobijemo, a to je pre svega mir i sigurna budućnost. Ono što su Albanci predstvaili kao svoj plan i nešto što niko nikda u Srbiji neće prihvatiti”, rekao je on.

Smatra da i međunarodni predstavnici u Prištini kada su dobili dokument nisu mogli da veruju šta je pripremljeno kao dokoment za završni dijalog, jer su svesni da Srbija neće moći to da prihvati, jer ne odražava stanje na terernu.

“To nam šalje još jednu poruku, da u Prištini više nemate predstavnike koji realno sagledavaju međunarodne okolnosti u kojima se nalazi Balkan i da Srbija nije danas ono što je bila 2008. godine, ali ni 2011. kada su neki uvodili granice između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku”, rekao je Simić.

Poručuje da će Prištinu “otrezniti” međunarodna zajednica kojoj je potrebno da na Zapadnom Balkanu zavlada mir.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još