Jevtić: Građani KiM nemaju razloga za slavlje

Zbog lošeg stanja ekonomije, stanja u društvu i možda najlošijih odnosa kosovskih lidera sa EU i SAD, kao i nedostatka poverenja u kosovske institucije, građani Kosova i Metohije nemaju posebnog razloga za slavlje navodi za RTS Dalibor Jevtić, potpredsednik kosovske vlade i ministar za povratak i zajednice u ostavci.

Dalibor Jevtić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da treba da se podvuče crta i vidi šta je proteklih godina rešeno i šta tek treba da se reši.

“Umesto što kosovski Albanci danas slave, treba da se podvuče crta, da se svi pogledamo u oči i da kažemo šta je to što nismo rešili i šta je to što treba da bude rešeno” rekao je Jevtić, koji je i  potpredsednik Srpske liste.

Navodi da bi glavno pitanje za Međunarodnu zajednicu koja je, kako kaže, podržala nezavisnost bilo – šta su do sada uradili i šta je to bolje u odnosu na prethodni period.

Dodaje da je trenutak na međunarodnoj sceni povoljniji sada nego u bilo kom trenutku u prošlosti za Srbiju i da bi ovo bio dobar momenat za traženje nekog kompromisnog rešenja.

“Odnosi nisu isti i drugačiji su u odnosu na period ranije i mi takav momenat moramo da iskoristimo. Vreme ne radi za nas i zato treba da se iskoristi ovaj povoljan trenutak i trenutni politički položaj Srbije jer može da se desi da ono što sada možemo da dobijemo kao moguće kompromisno rešenje kasnije možda i neće biti slučaj”, navodi Jevtić.

Dodaje da se kod kosovskih lidera vidi nervoza.

“Platforma o dijalogu i odluka o taksama govori da oni žele da kupe vreme”, ocenjuje Jevtić.

Navodi da SAD I EU pritiskaju Prištinu da ukinu takse.

“Albanci prkose taksama ali jeste i pokušaj da se zauzmu pozicije od strane Prištine pred ono što treba da bude nastavak. U Vašingtonu sam imao prilike da razgovaram sa svim onim ljudima koji se bave pitanjem Kosova i Metohije i činjenica je da su oni zaista odlučni u zahtevu da Priština ukine takse”, navodi Jevtić.

 

Izvor: RTS

Comments