Vučić: Dijalog u pat poziciji, Srbija ispunila sve obaveze

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na panel diskusiji “Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka napred, jedan korak nazad” u okviru Minhenskog bezbednog foruma da je pitanje odnosa Beograda i Prištine veoma složeno i da je dijalog u pat poziciji.

Aleksandar Vučić je rekao da je pitanje Kosova mnogo složenije od odnosa Makedonije i Grčke, pošto je prethodno moderator panela, nemački diplomata Volfgang Išinger naveo da su premijeri te dve zemlje govorili o uspehu koji su postigli Prespanskim sporazumom.

“Kada govorimo o odnosu Beograda i Prištine, govorimo o sudbinama ljudi, teritorijama o mnogim raznim pitanjima koja bi trebalo dotaći”, rekao je Vučić.

Dodaje da je važno da nema tekućeg rata i i da su postignuti mir i stabilnost nešto što ne bi trebalo uzeti zdravo za gotovo. Naveo je da je to postignuto kroz proces dijaloga i da se uvek plašio da bi mogao da se odledi zamrznuti konflikt.

Ističe da je dijalog u pat poziciji i poručio da Srbija daje sve od sebe da postigne kompromisno rešenje.

Podseća da je Srbija ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, i ne samo to, već nije uradila ništa unilateralno što bi moglo da izazove probleme drugoj strani ili bilo kakvu nestabilnost.

Međutim, Vučić kaže da, iako je Beograd ispunio sve svoje obaveze, koje se odnose i na isbore na KiM, Telekom, pravosuće, Priština nije ispunila jedinu svoju obavezu a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Kaže i da je Beograd molio Prištinu da odustane od pokušaja članstva u međunarodnim organizacijama i da se vrate dijalogu jer će omanuti, ali da je Priština pokušala da uđe u Interpol i Unesko.

Zatim je, kaže Vučić, Priština uvela anticivilizacijske takse protiv Srbije i protiv svih pravila Cefta koje nisu ukinute uprnos međunarodnom pritisku ukučujući i pritisak EU i SAD.

Dodaje da su takse tvrdoglavo ostale i da su lideri u Prištini rekli da će one biti ukinute tek pošto Beograd prizna nezavisnost Kosova. Podseća i da Srbija nije uvela recipročne mere.

Takođe, Vučić kaže i da je Priština usvojila novu platformu za dijalog i da se u tom dokumentu kaže da Kosovo treba da štiti svoj teritorijalni integritet a da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova uz formiranje novog tribunala za Srbe.

Upitao je zašto je onda Beograd deo dijaloga kada oni odlučuju da hoće da dobiju sve a da Srbija ne dobije ništa.

“Mislite li da će zaista tako moći”, upitao je predsednik Vučić.

Ocenjuje da je mir najvažnije pitanje za Srbe koji se ne plaše ekonomske budućnosti jer je smanjen dug i opada nezaposlenost, a sve to može da bude ugroženo zbog odnosa sa Prištinom.

“Učinićemo sve da nađemo kompromisno rešenje i to ne može i neće biti kapitulacija sa naše strane. Ako žele pravi dijalog, mi smo na raspolaganju”, rekao je Vučić.

Dodaje da Beograd ne odbija mogućnost da postigne rešenje ali „da smo danas vrlo daleko od toga”.

Tači: Red je na nas da postignemo sporazum

Kosovski predsednik Hašim Tači je rekao da je impresioniran sporazumom koji su postigli Cipras i Zaev i da veruje da sada postoji problem manje na Balkanu što je džinovski korak.

“Sada je red na Kosovo i Srbiju da postignu sporazum”, rekao je Tači koji je takođe ocenio da je odnos Beograda i Prištine mnogo komplikovaniji i teži nego odnos Skoplja i Atine.

Rekao je da želi da se fokusira na budućnost navodeći da je većina stvari iz briselskog sporazuma primenjena ali da primena nekih stvari mora da bude u skladu sa ustavom i zakonima zemlje.

Smatra da je važno pronaći kreativno rešenje i krenuti napred kako bi se jednom zauvek uspostavio mir. Dodaje da dogovor mora da uključi obostrano priznanje i članstvo Kosova u UN.

Hašim Tači navodi i da se u briselskom sporazumu kaže da neće biti prepreka za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama a da je Beograd uprkos tome radio na sprečavanju toga.

Kako kaže, to je izazvalo reakciju Kosova sa tarifama.

Predsednik Vučić je kasnije, replicirajući Tačiju, rekao da ta stavka ne postoji u Briselskom sprorazumu i da je bila predviđena ali da je na njegovo insistiranje izbačena i da to nije dogovoreno.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments