• Početna>
  • Vesti>

Navršava se 18 godina od zločina u Livadicama: Nijedan cilj ne opravdava pokolj civila

Danas se navršava 18 godina od  napada na autobus „Niš ekspresa“ kod Podujeva  na Kosovu i Metohiji, u kojem je poginulo 12 a povređeno 43 Srba.

Tim povodom, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju izdato je saopštenje u kome se podseća na ovaj monstruozni zločin za koji do danas niko nije odgovarao.

„Zločinački bombaški napad na autobus „Niš ekspresa“ u selu Livadice kod Podujeva raskrinkao je i prirodu i namere albanskih separatista, a činjenica da počinioci do danas nisu kažnjeni svedoči o potpunoj nesposobnosti privremenih institucija samouprave u Prištini da se suoče sa zlodelima počinjenim u ime takozvanog nezavisnog Kosova“ navodi se u saopštenju.

U tekstu dalje stoji da je suočavanje sa prošlošću kroz procesuiranje zločina nad srpskim civilima počinjenih tokom rata i po njegovom okončanju – preduslov srpsko-albanskog pomirenja, i bez toga ne može biti stvoren pouzdan i trajan osnov za budući suživot naroda na Kosovu i Metohiji.

„Od međunarodne zajednice i Prištine zato zahtevamo da ponovo budu otvorene istrage svih zločina nad srpskim narodom i drugim nealbancima na Kosovu i Metohiji, jer dok god to ne bude učinjeno Kosovo i Metohija će biti utočište i sigurna zona za zlikovce i teroriste“ stoji u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM ističu da nema tog cilja koji opravdava pokolje civila, i da nema te političke ideje koja može biti izgovor za zataškavanje ovakvih zločina!

„Ideologija koja je bila izgovor i opravdanje za napad na autobus u Livadicama i danas je živa i manifestuje se kroz sistematsko obespravljivanje i zastrašivanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i u takvoj atmosferi nemoguće je očekivati bilo kakvu normalizaciju odnosa i stvaranje mirnodopskog društva na Kosovu i Metohiji“ zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments

Pročitaj još