Han sa delegacijom Prištine u Minhenu o dijalogu

Predsednik i premijer privremenih prištinskih institucija Hašim Tači i Ramuš Haradinaj objavili su na društvenim mrežama da su razgovarali u Minhenu sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom o dijalogu s Beogradom.

“Proces dijaloga je neophodan i kosovska državna delegacija sa mandatom i legitimitetom biće predstavljena u skladu sa našom platformom za dijalog. Kosovo je spremno“, naveo je Haradinaj na Tviteru nakon sastanka sa Hanom, s kojeg je objavio i fotografije. On je na svom nalogu na Fejsbuku naveo da Kosovo, kako tvrdi, uživa slobodno tržište, „ne samo između Kosova i Srbije, već širom Zapadnog Balkana“.

Haradinaj je rekao i da se „raduje“ vremenu kada ne bude bilo tarifa, ali je naglasio da su „poštovanje i uzajamno priznanje preduslov da se to postigne“. On je naveo i da je Hanu, u prisustvu zamenika premijera Bedžeta Pacolija, preneo i da je Priština posvećena tome da bude „verodostojan partner regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa“ kada joj se, kako je naveo, „ne uskraćuje pravo da deluje kao nezavisna i suverena država“.

Haradinaj je naveo i da je Hanu rekao da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju i da je „nepravedno i dalje izolovano“ po tom pitanju.

Oglasio se i Tači, koji je naveo da je sa evropskim komesarom za proširenje razgovarao o evropskoj perspektivi Kosova, liberalizaciji viznog režima i sporazumu sa Beogradom.

„Sa evropskim komesarom za proširenje Hanom razgovarali smo o evropskoj perspektivi Kosova, liberalizaciji viznog režima za naše građane i potrebi postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije“, napisao je Tači posle susreta sa Hanom na Fejsbuku, a preneo RTK2.

 

Izvor: TV Most / Tanjug / RTK2

Comments