Vučić: Priština u Minhenu govori ono što Evropa želi da čuje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da je Priština na Minhensku bezbednosnu konferenciju dovela sve koje je mogla i dodaje da ono što rade Srbiji, u razgovorima predstavljaju na drugačiji način, odnosno govore o svojoj ugrožnenosti.

Aleksandar Vučić je srpskim novinarima, u pauzi sastanaka na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, rekao da je na kratko video Envera Hodžaja, a da su tu i kosovski predsednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj.

“Oni rade ozbiljan posao, imaju ovde u Minhenu izvanrednih konzula, doveli su sve koje su mogli i Hodžaja jer perfektno govori nemački jezik. To nije za potcenjivanje. Sve što rade nama, predstavljaju na drugačiji način, govore o svojoj ugroženosti. Govore ono što Evropljani žele da čuju”, rekao je Vučić.

Dodaje da će večeras do kasno raditi na tome koji je najbolji ugao koji treba zauzeti za Srbiju na sutrašnjem panelu na kojem učestvuje sa Hašimom Tačijem.

Očekuje da će panel biti dobro posećen. To što je na programu u 17 sati i što je predsedavajući Konferencije Volfgang Išinger moderator, po Vučićevom mišljenju, znak je da Kosovo ponovo postaje važna tema i govori o velikom značaju panela.

“Govorićemo, svakako, istinu ali ćemo da izaberemo najbolju taktiku za Srbiju”, rekao je predsednik Srbije.

 

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine ocenjuje da je ono što su kosovski Albanci dostavili skupštini kao platformu za nastavak dijaloga sa Beogradom zapravo platforma protiv dijaloga.

“Nećemo razgovor, to oni otvoreno kažu”, rekao je Vučić srpskim medijima u Minhenu.

Dodaje da Priština želi da sve bude po njihovom.

“Oni kažu sve mora da bude u skladu sa njihovim ustavom, da se čuva, kako kažu, teritorijalni integritet i suverenitet Kosova”, rekao je predsednik Srbije.

Upitao je kako će oni to objasniti u svetu.

“Ako je to tako, šta onda tražite od nas, šta je to što želite od nas? Ja to ne razumem. Ako je to tako, dobro da ste nas obavestili i videću kako će i na koji način da na to odgovaraju u budućnosti i kako će to da objasne bilo kome u svetu”, upitao je Vučić.

Na pitanje kako će on to objasniti ovde u Minhenu, predsednik Srbije je rekao:

“Videćete sutra, na čistom srpskom jeziku, ali nije važno na kom jeziku, važno je da svi razumeju, možda i na engleskom, i o tome treba da donesem odluku tek.”

Nisam optimista kada su takse u pitanju

Vučić se tokom razgovora sa srpskim novinarima u Minhenu osvrnuo i prištinske takse i istakao da nije preveliki optimista da će Priština ukinuti nametnute takse na srpsku robu, ali da će se, kako je rekao, Srbija tome prilagoditi i znati da sačuva sebe, kao i mir i stabilnost.

“Mi ćemo se prilagoditi i znati da sačuvamo Srbiju kao i mir i stabilnost”, poručio je predsednik Srbije.

Upitan šta očekuje od sutrašnjeg susreta sa Hašimom Tačijem i Johanesom Hanom i da li bi taj susret mogao da dovede do rešenja kada su u pitanju takse i dijalog, navodi da je to za njega kompleksno pitanje iako izgleda jednostavno.

“Meni je teško da odgovorim jer ništa ne zavisi od Beograda. Mi se ponašamo odgovorno”, istakao je Vučić i podsetio da je Beograd za razliku od Prištine ispunio sve tačke Briselskog sporazuma.

Napomenuo je da Priština nije ispunila ni ono što je potpisano 2006. godine sa nekim drugim vlastima u regionu.

“Umesto toga, oni uvode takse i krše sve elementarne civilizacijske norme, a mi pričamo o regionalnoj stabilnosti”, napominje predsednik Srbije.

Dodaje da je Srbija spremna da otvori granice za ceo region.

“Mi smo spremni da otvorimo granice za ceo region, da fukncionisemo kao jedinstveno tržište, mi smo spremni da usaglasimo subvencije za sve investitore, što bi dramatično uvećalo broj investitora. Sve smo to mi spremni, a onda se dogodi nerverovatna stvar da nekome padne na pamet da neko rešava svoje bilateralne probleme tako što će da uvede takse Srbiji i Bosni i Hercegovini”, ukazao je Vučić.

Upitao je kako je moguće da problem sa taksama traje već tri meseca i da li je Priština najjača na planeti.

“I svi ćute, kao da ne znaju o čemu se radi”, istakao je predsednik Srbije, dodajući da pita sve naše partnere kako je moguće da to traje 90 dana, i da li je Priština najača na kugli zemaljskoj.

Podsetio je da Beograd do sada nikave mere nije sprovodio, da bi pokazao koliko smo civilizovani i posvećeni miru i stabilnostio, ali je napomenuo da to ne može da traje doveka.

“To se neće desiti”, poručio je Vučić.

Istakao je, međutim, da je zahvaljujući racionalnom ponašanju Srbija sačuvala mir i stabilnost.

Dodaje da je prednost Srbije to što im ne zabranjuje ulazak na teritoriju centralne Srbije.

“Jer da to radimo, kojim bi oni putem onda išli. Samo zato što smo normalni i racionalni neko misli da može da se iživljava nad Srbijom doveka”, rekao je predsednik Srbije.

Razgovori o putu Srbije u EU i situaciji na KiM

Vučić je u Minhenu imao niz susreta sa zvaničnicima evropskih zemalja sa kojima je razgovarao o evropskom putu Srbije, situaciji na KiM i odnosima Beograda i Prištine, te im je tom prilikom preneo zabrinutost zbog aktuelnih dešavanja.

“Mislim da su dobro razumeli poziciju Srbije i da će zajedno sa nama pokušavati da pronađu rešenje za to. Jer, ako to ne budemo uradili, ako se stvari ne budu smirivale, imaćemo svi zajedno problem, a čini mi se da to niko ne želi i da to nikome nije dobro”, rekao je  predsednik Srbije tokom razgovora sa novinarima u Minhenu.

Navodi da je nakratko razgovarao sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i da očekuje da večeras obave i duž telefonski razgovor, budući da ona napušta Minhen.

“Razmenili smo stavove, saznao sam neke nove stvari i rekao koliko je teška pozicija i situacija za nas, u kojoj vas neko drži tri meseca na anticivilizacijskim merama, koje znače štetu ekonomiji Srbije i ogroman su problem za srpski narod na KiM”, rekao je Vučić.

Navodi da je Mogerinijevu zamolio da se stavi u “našu kožu, naše cipele” i upitao šta bi drugi uradili na našem mestu.

Predsednik Srbije je rekao da će se večeras sastati i sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Hajkom Masom, sa kojim će razgovarati i o dijalogu Beograda i Prištine, te da je izvesno da će tokom konferencije imati priliku da na kratko razgovara sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja će se sutra obratiti na skupu.

Istakao je da je Nemačka najvažniji spoljnotrogovinski partner Srbije, najveći investitor i najznačajnija zemlja EU, za kojom slede Francuska i Italija.

“Nemačka je lider Evrope. Bez obzira na ralzičite stavove po pitanju KiM, želimo da gradimo partnerski odnos i što je bolje odnose”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, njegov posao danas i sutra biće da zamoli Nemce da dobro razumeju poziciju u kojoj se Srbija nalazi.

 

Izvor: RTS,Tanjug

 

Comments