Proslava Sretenja u Prištini: “Ovo je Srbija”

sdr

„Ovo je Srbija“, orilo se danas na Sretenje u Prištini, u Srpskom kulturnom centru. Danas je obeležena i  prva godišnjice rada ove kulturne institucije. Domaćini su zadovoljni onim što su postigli u prvoj godini i najavljuju još mnogo kvalitetnog sadržaja.

Program je počeo uz himnu „Bože pravde“, da bi se kasnije smenjivali igrači, pevači, recitatori i glumci iz Kosovskog Pomoravlja. Publika, uglavnom sačinjena od raseljenih prištevaca i meštana okolnih sela najemotivnije je reagovala na izvođenje ansambla „Venac“.

Emotivno je bilo i za jednog od glavnih inicijatora otvaranja ovog Kulturnog centra, Branimira Stojanovića.

„Ono što je moj današnji utisak ovde je, danas je Sretenje veliki praznik, državni praznik, i srpska himna će biti otpevana na mnogo mesta, ali sam ubeđen da ni na jednom drugom mestu neće biti otpevana tako toplo, tako tiho a da opet tako glasno odzvoni svaka reč u svakom čoveku i da toliko duboko oslikva i vreme u kome živimo i mesto u kome se nalazimo“, kazao je Branimir Stojanović.

Brojni kulturni događaji održani su tokom protekle godine u ovom Kulturnom centru nadomak pravoslavne ckrve Svetog Nikole. Tu su se okupljali različiti umetnici, književnici, slikari, glumci, pevači…Za upravnike centra, to je bila teška ali vredna godina, posebno zbog toga što nisu naišli na veliku podršku institucija.

„Jako je važno čuvati kulturu jer je kultura sve za jedan narod. Srbi u Prištini pa i oni koji žive u okolnim selima i uopšte su izgubli mnogo toga, a kultura je nešto što nam niko ne može oduzeti i za sve nas to mora da bude zadatak, da čuvamo našu kulturu, našu tradiciju“, kazala je predstavnica Srpskog kulturnog centra u Prištini Tijana Arsić.

Za Goradanu Đorić, raseljenu Prištevku dolazak u ovaj centar mnogo znači. Kaže da posle crkve Svetog Nikole, ona i njeni prijatelji obavezno navrate.

„Bila sam srećna kada je otvoren pošto je to prilika da sad imamo jedan svoj kutak gde možemo da se okupimo, da se sretnemo, da nešto uradimo u smislu našeg starog grada, da se prisetimo uspomena. Nekada zaplačemo, nekada se nasmejemo ali opet smo svi zajedno tu na jednom mestu u svom gradu“, kaže Đorićeva.

Gost Srpskog kulturnog centra bio je i Aleksandar Pavlović naučni saradnik Instituta za srpsku kulturu Priština. Ovaj institut je do 1999. godine bio smešten tik do današnjeg kulturnog centra. Nakon što je ta institucija bila primorana da napusti grad, od tada je smeštena u Leposaviću.

„Sledećeg meseca je planirana promocija knjige jednog našeg kolege iz Instituta koja će biti ovde održana u centru a nakon toga nadam se biće prilike i za slične događaje“, kaže Pavlović.

Jedan od događaja u najavi je izdavanje zbirke pesma Sandre Đokić, pesnikinje iz Čaglavici.

„Ovaj centar za mene ima veliko značenje. Ovo je jedino mesto na kojem u Prištini možemo da se sakupljamo“, kaže mlada pesnikinja.

Sretenje ili Dan državnosti Srbije obeležen je svetom liturgijom u crkvi Svetog Nikole. Veliki broj vernika prisustvovao je obeležavanju ovog praznika.

Otac Darko Marinković čestitao je vernicima praznik. „Neka je bogom blagosloven današnji praznik, neka gospod Isus Hristos i njegova majka budu uvek tu kada nam zatrebaju za nešto. Naravno da gospod zna šta je nama potrebno, ali opet čeka da to od nas čuje“.

Na današnji dan 1835. godine donet je čuveni Sretenjski ustav, najnapredniji ustav tog vremena.

„Donošenje tog ustava je ostvarilo nemoguće, ujedinilo je države za koje se mislilo da ne mogu biti ujedinjene a to su Austrougarska, Rusija i Turska“, kaže istoričar Aleksandar Gudžić.

Donošenje tog ustava se u nauci postavlja kao tekovina srpske reovolucije koja je počela sa Karađorđem, zaključio je Gudžić.

Izvor: Radio KiM

 

Comments

Pročitaj još