Stoltenberg: Sutra o Kosovskim bezbednosnim snagama

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da će ministri odbrane članica alijanse na dvodnevnom sastanku, koji počinje sutra, razmotriti nivo podrške Kosovskim snagama bezbednosti (KSB), posle promene njihovog mandata.

Neke članice smatraju da bi one trebalo da budu transformisane u vojsku, dok su druge razočarane kosovskim taksama od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i misle da KSB moraju poštovati obaveze preuzete Briselskim sporazumom između Beograda i Prištine, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u sedištu NATO.

Stoltenberg je ocenio da je Kfor tokom dve decenije značajno doprineo stabilnosti na Zapadnom Balkanu, štiteći sve stanovnike Kosova i konstatovao da se “tu ništa ne menja”.

Proširenje NATO-a na Zapadni Balkan je ojačalo alijansu i doprinelo stabilizaciji Zapadnog Balkana, gde su se devedesetih godina vodili ratovi i činili zločini, izjavio je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, NATO je imao ključnu ulogu u rešavanju tih sukoba, mada u regionu i dalje postoji mnogo problema.

Stoltenberg je izrazio izuzetno zadovoljstvo što će ministri odbrane NATO na sutrašnjem sastanku prvi put pozdraviti koleginicu iz Skoplja – ministra odbrane Severne Makedonije Radmilu Šekerinsku.

Kosovska skupština usvojila je 14. decembra tri zakona: zakon o kosovskim bezbednosnim snagama, zakon o službi u kosovskim bezbednosnim snagama i zakon o ministarstvu odbrane, čime se omogućava transformacija KBS u kosovsku vojsku.

Ime snaga nije promenjeno jer su za to potrebne izmene ustava, što nije moguće bez glasova srpskih poslanika.

Donošenjem tih zakona kosovske snage imaće 5.000 aktivnih pripadnika i 3.000 u rezervi.

 

Izvor: RTS / FoNet

Comments

Pročitaj još