Mekalister: Vučić i Tači podigli dijalog na novi nivo

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister pozvao je vlasti u Prištini da opozovu svoju odluku o sankcijama na uvoz robe iz Srbije i BiH. Razumem da nije lako, ali želim da naglasim da su Aleksandar Vučić i Hašim Tači digli dijalog na novi nivo, poručio je Mekalister.

Dejvid Mekalister je pozavao obe strane da nastave dijalog kako bi napredovale na putu ka članstvu u EU.

“Odluka vlasti u Prištini da uvedu stoprocentne takse na robu iz Srbije i BiH je jasno kršenje Cefte i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Pozivam vlasti u Prištini da opozovu ovu odluku kako bi se, nadam se, dijalog mogao nastaviti”, poručio je Mekalister.

Izvestilac za Srbiju je podsetio da je EU jasno rekla da je u dijalogu Beograda i Prištine neophodno doći do pravnoobavezujućeg sporazuma, a za to je, prema njegovim rečima, neophodna dalja normalizacija odnosa koja se postiže prvenstveno kroz dijalog.

“Razumem da obe strane imaju svoje zabrinutosti, razumem i da nije lako, ali želim i da naglasim da su dva predsednika Aleksandar Vučić i Hašim Tači digli dijalog na novi nivo”, poručio je Mekalister.

Izvestilac za Srbiju je sa plenarnog zasedanja Evropskog parlamenta u Strazburu poručio i da ne očekuje da će predstojeći evropski izbori na bilo koji način smetati procesu proširenja.

“Svi znamo da je zapadnobalkanska šestorka na putu ka članstvu u EU i da se kreću različitim brzinama. Mi ćemo nastaviti naš posao i ne mislim da će evropski izbori na bilo koji način biti smetnja pregovaračkom procesu”, zaključio je Dejvid Mekalister.

 

Izvor: RTV Kim / Tanjug

Comments