Amerika ne želi da ceo sever Kosova pripadne Srbiji

Rok za postizanje sporazuma o Kosovu je produžen do kraja godine jer su Sjedinjene Američke Države sada najviše zaokupljene Venecuelom, a Evropska unija izborima za Evropski parlament.

SAD su za minimalnu korekciju granica i razmenu teritorija koja podrazumeva da će Srbija dobiti opštinu Lešak, odnosno podnožje Kopaonika, a Kosovo sela u opštini Preševo, zapadno od auto-puta, odnosno Koridora 10, a moguće je da će Prištini pripasti i Veliki Trnovac u opštini Bujanovac, kažu za Danas pojedine zapadne diplomate, komentarišući aktuelnu fazu u rešavanju kosovskog pitanja.

Izvori Danasa navode da se SAD protive idejama da ceo sever Kosova pripadne Srbiji, „a to posebno važi za Severnu Mitrovicu“, kao i da je formiranje Zajednice srpskih opština i dalje „na dugom štapu“.

„ZSO je na čekanju jer je Ustavni sud Kosova proglasio odluku o njenom formiranju neustavnom. Veliki problem je napravio bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić kad je rekao da će to biti nova Republika Srpska, i time stvorio otpor ZSO kod Albanaca i na Zapadu“, ističu diplomate.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da „više ne zna šta predstavnici Prištine žele od Beograda i od sveta“.

On je rekao, kako prenosi RTS, da „Srbija čeka da Priština ukine takse, pa da se nastave razgovori o Kosovu“, ali nije želeo da komentariše izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da su SAD spremne da pristanu da se problem Kosova reši „korekcijom granica“.

Tači je putem društvenih mreža poručio da je Molitveni doručak u Vašingtonu, kojem je prisustvovao, „bio šansa da se sastane sa visokim američkim zvaničnicima i liderima iz celog sveta“, ukazavši da: „svi u Vašingtonu govore o jednim glasom o Kosovu“.
 

Izvor: Danas

Comments