Odbor odbio da razmatra peticiju ujedinjenja Mitrovice

Parlamentarni odbor odbio je da razmatra peticiju gradonačelnika južne Mitrovice, Agima Bahtirija, o ujedinjenju tog grada i prosledio je vladi na mišljenje, dok u vladi kažu da je to pitanje o kojem treba da se izjasni parlament, piše prištinska Koha.

Bahtiri je pre gotovo mesec dana podneo peticiju sa oko 17.000 potpisa građana za ujedinjenje južne i severne Mitrovice u jednu opštinu.

Peticija, međutim, navodi Koha, nije razmatrana na Odboru za predstavke u kosovskom parlamentu.Kako je prenela KTV, članovi ovog odbora kažu da je reč o pitanju koje prevazilazi njihove nadležnosti.Lirie Kajtazi iz opozicionog Demokratskog saveza Kosova je rekla da su u većini slučajeva peticije služile kao sredstvo prikupljanja dnevno političkih poena i da, kako je rekla, do sada nisu imale pravi pristup.

Poslanica Teuta Hadžiju je rekla da je bila zainteresovana za sudbinu te peticije i da je saznala da je ona prosleđena vladi Ramuša Haradinaja na mišljenje.KTV je, navodi se, pokušala da proveri da li je peticija u vladi, ali je dobijen odgovor da je to tema za parlament.Predsednik južne Mitrovice, Bahtiri, navodi Koha, uveren je da će Mitrovica biti ujedinjena ove godine.Podseća se i da je on nedavno izjavio da će, ako do ujedinjenja ne dođe, biti rata.

Inače, Bahtiri ima podršku kosovskog predsednika Hašima Tačija i parlamenta Kadri Veseljija za ovu inicijativu.Haradinaj se toj inicijativi pak protivi, a iz vlade su ranije saopštili da je aktima utvrđeno da se Mitrovica sastoji iz dve opštine – severne i južne Mitrovice.Severni deo, nastanjuju većinski Srbi, dok u južnoj Mitrovici su većinski Albanci.

Izvor: Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."