Tanin: Ozbiljni izazovi pred liderima Srbije i Kosova

Šef Misije UN na Kosovu (Unmik) Zahir Tanin, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku da su protekli period na Kosovu obeležili potezi koji nisu poboljšali atmosferu i da se lideri s obe strane suočavaju s ozbiljnim izazovima.

Tokom razmatranja novog tromesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika, Tanin je rekao da lideri Kosova i Srbije treba da zauzmu pristup okrenut budućnosti i da prevazidju poteškoće koje su osujetile pregovore.

Evropska perspektiva ostaje veoma bitan podstrek za mir i stabilnost u regionu, kazao je Tanin i pozvao kosovske lidere da nastave sa unapredjenjem vladavine prava, borbe protiv korupcije, stanja ljudskih prava i nezavisnosti pravosudja.

“Za stabilnost u regionu neophodna je podrška svih članica Saveta bezbednosti UN za angažman Beograda i Prištine, kako bi se smanjile tenzije, pojačalo medjusobno poverenje i smanjile prepreke dijalogu”, kazao je Tanin.

Šef Unmika je naveo, da i Beograd i Priština treba više da učine kako bi se pripremio teren za dogovor koji mogu da postignu dve strane.

“Minimalan uslov za nastavak dijaloga jeste pronalaženje načina da se prilike stabilizuju, a ne uznemiravaju. Umesto toga, bilo je tendencija distrakcije umesto smirivanja situacije”, naveo je Tanin.

On je dodao, da je problem u prethodnom periodu predstavljao i nejedinstven stav Prištine po pitanju nastavka dijaloga s Beogradom.

“Odsustvo jedinstvenog stava Prištine o uslovima za nastavak dijaloga sa Beograd om, dostiglo je kritičnu tačku u danima posle završetka izveštajnog perioda, što povećava zabrinutost u pogledu dalje održivosti sadašnje koalicione vlade na Kosovu”, rekao je Tanin.

Naveo je, da je puno pažnje bilo usmereno na takse koje su prištinske vlasti uvele za robu iz Srbije i BiH.

“Ta mera je osporena sa mnogih adresa i Beograd je uslovio nastavak dijaloga time da Priština povuče carine, dok je Priština povezala povlačenje carina sa brojnim uslovima. To nije jedini primer pozicije strana, koje komplikuju napore da se vrate za pregovarački sto”, kazao je Tanin.

Dačić i Gutereš o situaciji na Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, razgovarao je danas u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom o aktuelnoj situaciji na Kosovu i o postizanju dogovora o dinamici sastanaka Saveta bezbednosti, ocenivši da je od broja sednica tokom godine važnije da to pitanje bude zadržano na agendi SB UN.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Dačić je sa Guterešom razgovarao “posebno u kontekstu niza jednostranih poteza Prištine bez čijih povlačenja ne može biti ni nastavka dijaloga, a izrazio je punu podršku mandatu i angažmanu Unmika u južnoj srpskoj pokrajini”.

Generalni sekretar UN izrazio je spremnost za nastavak angažmana Unmika na objektivan i konstruktivan način kao i do sada, dodaje se u saopštenju.

Članice Saveta bezbednosti UN dogovorile su se danas da smanje broj sednica koje o Kosovu. Ove godine biće održane tri sednice o Kosovu, i dve 2020, prenela je agencija AP.

Dačić: Priština nastavlja da ugrožava sve što se EU trudila da postigne

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je večeras na sednici Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku da Priština nastavlja da ugrožava sve što su se Evropska unija i drugi medjunarodni činioci trudili da se postigne kroz dijalog i regionalno povezivanje.

“Kako onda očekivati da se poštuje bilo kakav dogovor, ako se ne poštuju osnovni principi na kojima počiva savremena Evropa”, rekao je Dačić.

On je kazao, da se Srbija suzdržava od jednostranih poteza, a da je dijalog blokiran zbog jednostrane odluke Kosova da uvede takse.

“Mi ne tražimo sednice da bi se sa nekim sukobljavali, već kako bismo doprineli stabilizaciji situacije na Kosovu i miru u regionu. Srbija je konstruktivan, kredibilan i predvidiv partner. Zato smo i inicirali dogovor o dinamici održavanja sednica Saveta bezbednosti”, kazao je on.

Dačić je kazao, da je najvažnije to što će SB i dalje kontinuirano raspravljati o izveštajima generalnog sekretara UN-a o situaciji na Kosovu i radu UNMIK-a.

“Svi želimo da se ovo pitanje reši, svi želimo da Kosovo i Metohija više ne bude tema Saveta bezbednosti, da UNMIK završi svoju misiju, ali uspešno. Taj trenutak, nažalost još nije ni blizu”, rekao je Dačić.

Sednica SB je zakazana povodom redovnog tromesečnog izveštaja o radu Unmika, u kojem je generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio zabrinutost zbog rasta napetosti izmedju Beograda i Prištine i povezanih rizika po bezbednost na terenu, posebno na severu Kosova i pozvao lidere obe strane da se pomere sa ušančenih pozicija i da rade na stvaranju uslova na nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa.

Redovni kvartalni izveštaj o radu Unmika, stavljen je na dnevni red uprkos protivljenju pojedinih članica SB UN, koje smatraju da je održavanje otvorenih sednica na temu Kosova svaka tri meseca previše često.

IZVOR: BETA, RADIO KONTAKT PLUS, AGENCIJE

Comments

Pročitaj još