Odalović: Prirodno da se o KiM razgovara u SB UN

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je danas da je Savet bezbednosti UN prirodno mesto za razgovor o Kosovu i Metohiji i da će Srbija insistirati da se postigne dogovor o obaveznom periodičnom izveštavanju o situaciji na KiM.

Odalović je, uoči današnje sednice SB UN na kojoj bi trebalo da se razmatran redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu, rekao da situacija na KiM nije dobra i da je u interesu članica SB i drugih članica UN da se ta tema razmatra.

Ovo je jedan od ključnih perioda za rešavanje određenih problema, kazao je Odalović i dodao da i izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša ukazuje da stanje na KiM nije dobro.

Odalović je rekao da održavanje sednica SB UN o KiM ne može da zavisi od bilo čije volje, te da treba dogovoriti koliko će se često tokom godine ona održavati. “Ušli smo u dvadesetu godinu od Kumanovskog sporazuma kada je Srbija prihvatila da pod garancijama dozvoli ulazak međunarodne civilne misije i ne treba bežati od SB UN, to je prirodno mesto na kojem treba razgovarati”, kazao je Odalović.

On je podsetio da je prošle godine Velika Britanija zloupotrebila svoje predsedavanje i nije uvrstila KiM na dnevni red, te da sada insistiraju da se o KiM uopšte ne razgovara.

Odalović je rekao i da je potrebno da Beograd i Priština nastave dijalog što pre i ocenio kao veoma dobru izjavu američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta da osuđenim ratnim zločincima nije mesto u kosovskoj vladi.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još