Đurić razgovarao sa Luterotijem

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Austrije u Beogradu, Nikolausom Luterotijem, kojeg je upoznao o bezbednosnim, socijalnim i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Tom prilikom, Đurić se posebno osvrnuo na odbijanje privremenih prištinskih vlasti da ukinu takse na srpsku robu i pored nedvosmislenog apela međunarodne zajednice, istakavši da politički predstavnici kosovskih Albanaca time dokazuju da se na njih ne može računati kao na kredibilne i konstruktivne sagovornike u pronalaženju održivog rešenja u odnosima Beograda i Prištine.

Đurić je, takođe, izrazio zabrinutost zbog nastavka procesa destabilizacije usled novog jednostranog poteza Prištine usvajanjem Zakona o statutu “Trepče”, naglasivši da će i eventualna primena tog zakona negativno uticati na dijalog o normalizaciji odnosa.

“Srbija neće dozvoliti direktan pokušaj otimanja “Trepče” i ugrožavanja opstanka srpskog naroda na KiM” , rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao da je Austrija važan partner Srbije u izazovima sa kojima se suočava u obezbeđivanju stabilnosti i prosperita u regionu, i zahvalio ambasadoru Luterotiju na aktivnoj ulozi koju njegova zemlja ima u tom procesu.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments