Priština: Usvojen Statut “Trepče” i budžet

Poslanici kosovske skupštine usvojili su budžet za ovu godinu u iznosu od 2,3 milijarde evra, kao i Nacrt Statuta “Trepče”, koji podrazumeva da ovaj kombinat postane akcionarsko društvo. Prethodno je usvojen Nacrt zakona o zadacima, odgovornostima i nadležnostima prištinske delegacije u dijalogu s Beogradom.

Poslanici u Prištini usvojili su najpre Nacrt zakona o zadacima, odgovornostima i nadležnostima prištinske delegacije u dijalogu s Beogradom.

Nacrtom zakona je predviđeno da skupština bude polazna tačka za dijalog, da kontroliše njegov tok i kritikuje i odobrava završetak dijaloga.

Nacrt je usvojen u prvom čitanju i nakon podnošenja amandmana uslediće završna rasprava.

Predstavljajući nacrt, potpredsednik kosovske vlade i član pregovaračke ekipe Enver Hodžaj rekao je da je svrha nacrta poštovanje Ustava i zaštita strateških interesa Kosova. Zakonom se nadgleda rad pregovaračke delegacije i na taj način se, dodao je Hodžaj, reguliše politička odgovornost prema građanima.

Opozicione stranke su bile protv ovog nacrta zakona i najavile su da će predlog usvojen u skupštini proslediti Ustavnom sudu na razmatranje i ocenu ustavnosti.

Rano jutros usvojen je i budžet za ovu godinu u iznosu od 2,3 milijarde evra, kao i Nacrt Statuta “Trepče”, koji podrazumeva da ovaj kombinat postane akcionarsko društvo. Predviđena je transformacija poslovnih jedinica, a to su rudnici sa flotacijom: Trepča – Stari trg, Kišnica i Novo Brdo, Kopaonik – Leposavić.

Statutom “Trepče” se utvrđuju osnivači tog akcionarskog društva i organizaciona struktura. Po zakonu kosovska vlada je većinski vlasnik Trepče sa 80 odsto, a 20 odsto će biti u vlasništvu radnika i drugih akcionara.

“Trepča” je tenutno podeljena na dve komapnije, jedna je na severu i njome upravljaju Srbi. Oni nisu konsultovani tokom izrade ni zakona ni statuta. U rukovodstvu “Trepče” na severu upozoravaju da bi primena ovog zakona značila prekid svih proizvodnih aktivnosti, jer, kako kažu, može da dođe do promene organizacione strukture, načina upravljanja i uništavanja modela koji je pokazao da Trepča sever uspešno funkcioniše svih ovih godina.

Direktor “Trepče sever” Jovan Dimkić kaže da se rizikuje bespravna promena vlasničke strukture jer je u finansijskim knjigama najveći vlasnik “Trepče” Vlada Srbije preko Fonda za razvoj.

Predsednik skupštine Kadri Veselji odbacio je mogućnost da padne vlada Ramuša Haradinaja, ali je ponovio da se ne slaže sa njim i da bi takse na srpsku i robu iz BiH trebalo suspendovati na 120 dana.

Ističe da i buduće odluke Prištine treba da budu usaglašene sa SAD i zapadnim partnerima, a ukoliko Beograd, kako kaže – “nastavi da se ponaša agresivno” – Priština treba da primeni “pun reciprocitet”.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još