Đurić: Nastavljen pokušaj otimanja “Trepče”

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić pozvao je međunarodnu zajednicu da ne dozvoli sprovođenje zakona o statutu rudarskog kombinata “Trepča” koji je noćas usvojila prištinska skupština.

Marko Đurić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je parlament u Prištini pod okriljem noći doneo zakon o statutu “Trepče” kojim se otima stretški kombinat koji upošljava 3.500 radnika.

“Na delu je nastavak pokušaja otimanja i pljačke naše ‘Trepče’ iz 2016. godine. Nema sumnje da je Trepča jedan od strateških resursa i oni koji su se namerili da otmu kombinat, namerili su se da preseku vitalni dotok egzistencije našem narodu”, rekao je Đurić.

Upozorio je međunarodnu zajednicu da bi sprovođenje u delo statuta “Trepče” proizvelo posledice po dijalog Beograda i Prištine, kao i takse koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije.

Na pitanje šta očekuje od međunarodne zajednice, imajući u vidu da takse još nisu ukinute, Đurić je podsetio na pismo američkog predsednika SAD Donalda Trampa Beogradu i Prištini u kojem je naveo želju za nastavak dijaloga, a Prištinu je pozvao da se suzdrži od jednostranih poteza.

“Šta je primena statuta nego novi jednostrani potez? Mi ćemo u saradnji sa svim partnerima u međunarodnoj zajednici i stalnim članicama Saveta bezbednosti Rusijom, Kinom, ali i SAD razgovarati i konsultovati se na koji način da se ovakva praksa ne ponavlja”, rekao je Đurić.

Naveo je da će statut “Trepče” sigruno biti tema ako u narednim danima bude održana sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

“Siguran sam da će naši predstavnici obavestiti države članice o ovakvim nastojanjima, a još jednom upozoravam sve da se ne igraju s ovim zato što je to igranje sa vatrom”, poručio je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je na konferenciji komentarisao i protest “Jedan od pet miliona” održan u Kosovskoj Mitrovici.

Đurić kaže da “taj skup u političkom smislu nije uspeo, jer je na njemu bilo manje od 60 učesnika, odnosno angažovanih aktivista koji su došli i iz drugih krajeva Srbije”, a bilo je, dodaje, i onih koji su zbog egzistencije morali da prisustvuju.

“Ne bih to poredio sa ogromnom većinom Srba na KiM koja se bori protiv ovakvih stvari, poput pritisaka iz Prištine i koji znaju da je spas u slozi”, rekao je Đurić.

Takođe, prokomentarisao je i proteste u Beogradu, rekavši da mu je “tužno kada na ulicama prestonice vidi vešala i maskirane ljude sa kakvim god porukama da dolaze”.

“Smatram da je to užasno”, rekao je Đurić novinarima u Vladi Srbije.

Na pitanje da li se spotom koji se pojavio na zvaničnim nalozima SNS-a omalovažavaju građani i lideri opozicije, Đurić je naveo da je omalovažavanje video na protestima s vešalima.

“Video sam omalovažavanje i vređanje žena i ljudi koji nisu deo političkog života. Nisam video osudu i smatram da je to nešto što je veoma jasan, ali i negativan pokazatelj o suštini političkog delovanja onih koji na tu vrstu aktivnosti pozivaju”, rekao je Đurić.

Voleo bih da sam, kaže Đurić, umesto komentara što se neko našalio na njihov račun, čuo osudu poziva na nasilje i uvrede.

Na pitanje da li su takvi spotovi opasni, s obzirom na to da su svojevremeno slični pravljeni protiv Olivera Ivanovića koji je ubijen, Đurić je rekao da bi voleo da se celokupni diskurs kreće u granicama civilizovanog, pristojnog i normalnog.

“Svako ima pravo da iskaže svoj stav, ali voleo bih da to rade na neuporedivo civilizovaniji način. Ovako me, kao Beograđanina, podilazi jeza kada vidim vešala na Terazijama. Smatram da je to neprihvatljivo i da je sramota”, rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je poručio da se vlast u Srbiji ne može preuzeti bez izbora i da su takve ideje “žalosne, a vešala na Terazijama užasna”.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još