• Početna>
  • Vesti>

Todosijević: Građani Severne Mitrovice nikada neće pristati na ujedinjenje

Povodom najava gradonačelnika južnog dela Mitrovice Agima Bahtirija da će doći do ujedinjenja severnog i južnog dela Mitrovice, veliki protest Srba biće održan danas u podne ispred zgrade EULEX-a . Na skupu će govoriti doktor Milan Ivanović, direktor KBC Kosovska Mitrovica, rektor Univerziteta u Prištini Rade Grbić, student-prorektor Nemanja Biševac i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

„Oni imaju želju da ujedine severni i južni deo Mitrovice, ne poštuju ni zakone koji su sami propisali, gde u Zakonu o lokalnoj samoupravi jasno stoji da do ujedinjenja dve opštine, teritorije može doći samo uz obostranu saglasnost. Međutim, takvu saglasnost nikada neće dobiti od građana Severne Mitrovice. Međutim, situaciju moramo ozbiljno shvatiti, jer ono što nisu uspeli do 1999. i 2004. godine kada je bio pogrom, pokušavaju sada.Nastavljaju sa etničkim čišćenjem i njihov osnovni cilj, Bahtirija i institucija u Prištini, jeste da u Kosovskoj Mitrovici i na severu Kosova i Metohije ne bude više Srba. Ono što mogu da poručim svima jeste da ćemo se kao i do sada, mirno, pre svega, izboriti za naša prava, da živimo na ovim prostorima. Mi ćemo danas sa protesta jasno i glasno poručiti svima i Albancima i međunarodnoj zajednici da se ne igraju sa takvim scenarijima, jer će naići na žestok otpor. Pozvao bih sve građane severnog Kosmeta da masovno izađu na miting, ispred nas ne stoje nikakvi zapadni mentori, već volja da ostanemo ovde. Funkcioneri Srpske liste, rukovodstva privremenih organa, gradonačelnici, svi su na istom zadatku, da budu ispred naroda, šta god da se desi. Nema mesta panici, građani mogu biti spokojni“, rekao je za Jutarnji program TV Most Ivan Todosijević, predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan.

„Nijednu najavu iz Prištine ne smemo shvatiti neozbiljno. Ovaj naš protest danas predstavlja upozorenje da moramo biti jedinstveni, da se zajedničkim snagama  moramo odupreti, jer dosadašnjim sankcijama koje su uvedene, ugrožene su sve slobode građana na Kosovu i Metohiji. Najavom aneksije Severne Mitrovice preti se opstanku naših građana na prostoru Kosova i Metohije. Ove najave izazivaju veliku zabrinutost kod svih građana, naših studenata i njihovih roditelja. Poslednja poseta direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića je pokazatelj svima nama da će država Srbija i dalje biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji i da će pružiti maksimalnu podršku i pomoć i da neće dozvoliti da se desi nešto što bi ugrozilo naš ostanak i opstanak na ovim prostorima“, istakao je Rade Grbić,rektor Univerziteta u Prištini, gostujući u Jutarnjem programu TV Most.

Izvor: TV Most

protestkosovska mitrovicaujedinjenje mitrovice

Comments

Pročitaj još