• Početna>
  • Vesti>

Simić: Usvajanjem statuta o Trepči, 3.000 porodica će ostati bez primanja

Usvajanje statuta o Trepči, koje je za sutra najavljeno iz Prištine, predstavlja još jednu štetnu meru kojom bi se u totalnoj blokadi našla “Trepča sever”, u kojoj je zaposleno više od 3.000 Srba sa KiM, izjavio je danas potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Simić je nakon protesta u Kosovskoj Mitrovici, novinarima rekao da su Srbi očuvali “Trepču sever” na prostoru opština Zvečan, Leposavić i Kosovska Mitrovica, te da bi usvajanje statuta značilo da će 3.000 porodica ostati bez primanja.

“Tri hiljade porodica ostaće bez primanja ukoliko se taj Statut bude primenio, ukoliko se budu blokirali računi Trepče sever i onemogući normalan izvoz koncentrata olovne i cinkane rude, koju naši rudari vade u oknima koja se nalaze na administrativnom prelazu između centralne Srbije i KiM”, rekao je Simić.

On je upozorio da je to još jedan jednostrani potez Prištine koji može direktno ugroziti normalan život, pre svega Srba na severu KiM.

Simić je istakao, da su protiv statuta bili i radnici albanske nacionalnosti, zaposleni u Trepči jug i ocenio da to potvrđuje da je reč o još jednom političkom aktu koji nema ekonomskog uporišta.

Usvajanje statuta, objasnio je Simić, omogućilo bi konkretnu primenu zakona iz 2016. godine, kojim je pokušano da se vlasništvo nad Trepčom reši jednostranim potezima, donošenjem nekakvog zakona koji propisuje da 80 odsto vlasništva Trepče pripada vladi u Prištini, ne uzimajući u obzir sva sredstva koja su drugi investitori, pre svega Fond za razvoj Srbije, uložili u podizanje kapaciteta tog kombinata u prethodnih nekoliko decenija.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još