Dačić poručio Briselu: Ubedite ih

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je članice Evropske unije da ubede vlasti u Prištini da ukinu takse na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, kako bi se mogao obnoviti dijalog.

Ivica Dačić je u Bukureštu, na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU i država kandidata, podsetio da su takse od 100 odsto na snazi duže od dva meseca.

Tom odlukom prištinskih vlasti, ukazao je Dačić, krše se odredbe sporazuma CEFTA i onemogućavaju dalji razgovori.

“Stoga apelujemo na EU i njene države članice da ubede pojedine političke aktere u regionu Zapadnog Balkana, da jednostrani potezi nisu rešenje problema, već da je najvažnije da se vratimo dijalogu kao jedinom ispravnom putu koji treba da dovede do sveobuhvatnog rešenja”, istakao je Dačić.

Dačić je rekao da je uverenje svih koji su na sastanku učestvovali, da dijalog Beograda i Prištine treba da bude nastavljen i da takse na robu iz centalne Srbije i BiH treba da budu što pre ukinute.

“Niko se nije javio sa rečima opravdanja za jedan takav potez Prištine. Ali, generalno, svi smo na šteti zbog takvih nerauzmnih poteza i očekujemo da ovaj pritisak na Prištinu urodi plodom”, rekao je Dačić za “Tanjug”.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još