• Početna>
  • Vesti>

Sutra protest “Protiv aneksije severne Kosovske Mitrovice”

U Kosovskoj Mitrovici sutra će u podne, ispred zgrade Eulexa, biti održan protest “Protiv aneksije severne Kosovske Mitrovice”.

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić, student prorektor Nemanja Biševac i direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović, pozvali su građane iz južne pokrajine da se u što većem broju okupe i mirnim protestom iskažu nezadovoljstvo izazvano merama privremenih prištinskih institucija – taksama na robu iz Srbije i najavljenim planovima iz Prištine.

Student prorektor Nemanja Biševac je u ime studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici pozvao sve građane Kosovske Mitrovice, građane sa KiM i profesore da se sutra priključe protestu protiv pokušaja aneksije severnog dela Kosovske Mitrovice.

“Očekujemo da će i naši studenti biti tu sa nama ispred zgrade Eulex da zajedno i jedinstveno iskažemo još jednom nezadovoljstvo i neslaganje sa necivilizacijskim odlukama i najavljenim planovima iz Prištine”, kazao je Biševac.

Direktor Kliničko – bolničkog centra Kosovska Mitrovica Milan Ivanović istakao je da Srbi iz južne pokrajine nastavljaju proteste za odbranu njihovih osnovnih i ljudskih prava, poput prava na lečenje, na život.

“Nastavljamo proteste protiv albanskog nasilja, hegemonije, pokušaja da nam se sva ta prava oduzmu, pokušaja da se institucije države Srbije oduzmu, da se etnički očiste i ovi prostori, protiv sve otvorenijih postupaka i najava o zauzimanju severne Mitrovice u kojoj žive Srbi”, naveo je Ivanović.

On je pozvao sve građane sa ovih prostora da sutra uzmu učešće u velikom protestu i nastave borbu za ostvarenje osnovnih ljudskih prava.

“To su autentični protesti, iskreni, protesti koje organizuju sami Srbi, naše institucije. Iza nas ne stoji niko sa zapada, kao što je slučaj sa protestima u Beogradu, koji su malobrojniji nego naši, a koji se dešavaju po nalogu i diktatu zapada u ličnom političkom interesu”, kazao je Ivanović.

Prema njegovim rečina, protesti u Kosovskoj Mitrovici su borba za život.

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić naveo je da najnovije najave iz Prištine o aneksiji severnog dela Kosovske Mitrovice izaziva veliku zabrinutost na Univerzitetu, kod svih studenata i njihovih roditelja.

“Univerzitet je jedna od najznačajnijih institucija Republike Srbije na KiM i pored brojnih poteškoća sa kojima smo se susretali nakon uvođenja taksi privremenih institucija Prištine uspeli smo da očuvamo normalno odvijanje procesa nastave i naučno-istraživačkog rada”, rekao je Grbić.

Pozvao je sve građane severa Kosova i Metohije da sutra svojim mirnim protestom iskažu jedinstvo i nedvosmislenu podršku državi Srbiji u očuvanju svojih institucija na KiM.

 

Izvor: Tanjug / TV Most

Comments

Pročitaj još