Posle Boltona, i Kosnet besan na Haradinaja

Američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet besan je napustio sastanak sa kosovskim liderima, pošto je Ramuš Haradinaj još jednom odbio da ukine takse na proizvode iz Srbije i BiH i nastavi dijalog sa Beogradom, javlja prištinski dnevnik “Zeri”.

Sastanak Filipa Kosneta sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, predsednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem i Haradinajem okončan je pošto je američki ambasador otišao sa sastanka, dok su trojica lidera kosovskih Albanaca nastavili da razgovaraju o tim temama.

Kosnet je, kako navode prištinski mediji, dao kosovskim liderima dve opcije za izlazak iz ove krize – da odmah odustanu od taksi na proizvode iz Srbije i BiH, ili se suoče sa sankcijama SAD koje bi “izazvale ozbiljnu štetu odnosima” Vašingtona i Prištine.

Sastanak američkog ambasadora i lidera prištinskih institucija usledio je nedugo pošto Haradinaj, Fatmir Ljimaj i Veselji, ni posle dva sata većanja, nisu uspeli da usklade stavove oko nastavka dijaloga sa Beogradom i ukidanja taksi.

Takav razvoj situacije doveo je u pitanje opstanak vladajuće koalicije, pošto je došlo od ozbiljnih neslaganja Haradinaja  i predstavnika Demokratske partije Kosova oko smislenosti daljeg insistiranja na taksama za srpske proizvode, iako se tome glasno protive SAD i Evropska unija.

Takse su bile i glavna tema razgovora savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće i nekadašnjeg američkog ambasadora pri UN Džona Boltona sa Haradinajem. Američki diplomata je, kako prenose mediji u Prištini, prilično oštro upozorio Haradinaja da takse moraju biti ukinute kako bi briselski dijalog bio nastavljen.

Bolton je, nešto kasnije, o tome razgovarao i sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

 

Izvor: RTS / Zeri

 

Comments

Pročitaj još