Veselji predlaže suspenziju takse na 120 dana

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji predložio je danas da taksa koju su vlasti u Prištini nametnule na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine bude suspendovana na 120 dana, kako bi se u tom vremenu stvorili uslovi za njeno ukidanje.

Veselji, koji je taj predlog objavio na Fejsbuku, kaže da je sa njim prošle nedelje upoznao i američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta, na sastanku kojem je prisustvovao i premijer Ramuš Haradinaj.

Veselji je dodao da, ako za 120 dana ne bude “radikalne promene” u ponašanju Srbije i Bosne i Hercegovine, taksa će bila vraćena.

On smatra da bi taksa trebalo da ostane, ali je ovo, kako kaže, mera “u dobroj veri prema SAD i EU”.

“Prošlo je već nekoliko meseci od kako smo uveli carinsku tarifu od 100% za proizvode poreklom iz Srbije i BiH. Taksa je uvedena kao kontra-odgovor na političku i diplomatsku aktivnost tih država, protiv naše države, građana i robe. Ovo je bila legitimna, ispravna, dobra i nametnuta odluka od strane naših institucija koje se suočavaju sa ovom agresijom, stoga će biti na snazi onoliko dugo koliko te države budu vodile takvu politiku protiv naše države. Taksa nikada nije bila niti će biti orijentacija protiv naših glavnih saveznika, SAD i EU, niti je bila usmerena protiv njihovih strateških interesa na Kosovu i na Zapadnom Balkanu“, dodao je on.

Prema Veseljiju, cilj sastanka prošle nedelje je bio usmeren na približavanje SAD, a ne na udaljavanje od njih. Komentarišući nedavnu izjavu američke ambasade u Prištini i pismo predsednika Donalda Trampa, Veselji je rekao da Kosovo odgovara na konstruktivan način.

„Na sastanku prošle nedelje sam dao konkretan predlog, iza kog stojim do kraja. Carinska taksa ne treba da se ukida, već da se suspenduje na 120 dana i da se tokom ovog perioda moraju postaviti  par konkretnih uslova za njenu suspenziju. I ako posle 120 dana ne budemo imali novu situaciju, gde bi se ponašanja Srbije i BiH iz korena promenila, onda bi se ista taksa nastavila, ali i ostali potezi koji prema automatizmu vode ka punom reciprocitetu sa ove dve zemlje“, napisao je on, nazvavši to „opravdanom odlukom, koja čuva dostojanstvo zemlje, afirmiše legitimitet odluke o taksi od 100%, ali i balansira veoma strateški interes Kosova, čuvajući i intezivirajući odnose sa našim glavnim partnerima SAD i EU“.

Izvor: Tanjug/ Koha/TV Most

Comments

Pročitaj još