• Početna>
  • Vesti>

Ministarstvo prosvete i kulture RS: Podrška osmom projektu Odbora za pomoć Srbima na KiM

Na današnjem sastanku predsednika Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorada Arlova i ministarke prosvete i kulture Republike Srpske Natalije Trivić dogovorena je potpuna saradnji u realizaciji osmog projekta “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske”.

Arlov je upoznao ministarku sa planom projekta i dolaska dece sa KiM u veliki broj gradova i opština Republike Srpske.

Dolazak dece iz srpskih osnovnih škola sa Kosmeta  planiran je u periodu od 16. do 23. juna ove godine.

Centralni doček biće u  nedelju 16. juna u Andrićgradu u Višegradu.

Uz Odbor za pomoć Srbima na KiM, pokrovitelji i organizatori centralnog dočeka su opštine Višegrad i Han Pijesak.

“Verujemo da će se prijaviti najmanje 17 lokalnih zajednica u Srpskoj koje će podržati ovaj veliki projekat povezivanja dece i učenika i biti domaćini deci sa  Kosova i Metohije, kao i da će i ove godine doći veliki broj učenika sa Kosova i Metohuje u Republiku Srpsku”, rekao je Arlov.

Prema njegovim rečima, planirano je i bratimljenje OŠ”Sveti Sava” iz Kosovske Mitrovice i OŠ”Sveti Sava” iz Doboja.

“Posebno nam je drago što se za ovaj projekat interesuje i Srpsko kulturno i prosvetno društvo”Prosvjeta” iz Brčkog kako bi i oni I Brčko bili deo tog projekta i prihvatili decu sa Kosova i Metohije”, naglasio je Arlov.

Ministarka Trivić je izrazila zadovoljstvo što će ministarstvo i ove godine biti deo ovog, kako je rekla, značajnog i velikog projekta za KiM i Republiku Srpsku.

“Ova saradnja je izuzetno važna jer je od nacionalnog interesa. Čvrsto smo opredeljeni da na svaki način snažimo veze srpskog naroda ma gde živeli. Ministarstvo će podržati kao i dosad dolazak dece, pripremiti im poklone i dočekati zajedno sa Odborom u Višegradu”, rekla je Trivić.

Ona je podržala inicijativu ove humanitarne akcije za izgradnju Dnevnog centra “Podrži me” u Kosovuskoj Mitrovici koji su pokrenuli Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji RS i Udruženje roditelja “Podrži me” Kosovska Mitrovica.

Predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov, u petak 01.februara u Zvečanu  sastaće se sa svim direktorima osnovnih škola i predsednicima privremenih organa iz svih opština na Kosovu i Metohiji iz kojih deca u junu putuju u Republike Srpsku.

 

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još