• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj: Slobodna trgovina neodvojiva od priznanja Kosova

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, izjavio je danas da se pitanje slobodne trgovine sa Srbijom ne može rešiti odvojeno od ostalih, već da se svi problemi trebaju rešiti istovremeno, kao što je i priznanje nezavisnosti Kosova.

Na današnjoj konferenciji za novinare, nakon zasedanja kosovske Vlade, Haradinaj je kazao i da je sam predložio komesaru za proširenje EU Johanesu Hanu da pripremi rešenje za poglavlje o ekonomiji, ali je naglasio da se o tome ne može odlučivati odvojeno.

“Dakle, komesar Han može da pripremi ugovor o ekonomiji ili o slobodnoj trgovini, ali odluka o tome će se desiti onda kada su i ostala poglavlja sporazuma spremna. U vremenskom aspektu, nešto što se pripremi danas ne može o tome danas i da se odluči, već će se odlučiti kada je spremno i priznanje, kao i kada su spremne i ostale teme”kazao je Haradinaj.

“Predvideli smo jednu mogućnost, da ukoliko se pripreme sva poglavlja za sporazum Kosova i Srbije, i ukoliko ocenimo da postoji osnova za postizanje sporazuma, mi bi smo bili spremni da suspendujemo odluku (o carini) radi jedne konferencije na kojoj bi se potpisao sporazum o priznanju, ali ne za jedan beskonačni proces. Ukoliko je pripremljen sporazum o priznanju, daćemo šansu sporazumu. Ne želimo da ometamo sporazum ili da kasnimo sa njim. Ali, nećemo više ići po principu ‘jedan po jedan’, već će biti sve odjednom“,istakao je Haradinaj.

Komesar za proširenje EU Johanes Han izjavio je da je u Davosu predsednicima Kosova i Srbije, Hašimu Tačiju i Aleksandru Vučiću predložio rešenje za sporna pitanja u trgovinskim odnosima Beograda i Prištine, i da očekuje odgovor od predsednika Srbije i Kosova.

On je dodao da je spreman da predvodi razgovor o tome a što bi bio temelj za pretpostavku da je moguć nastavak dijaloga.

Haradinaj je dodao da ceni Hanovu ponudu za pomoć, ali poručio da je to poglavlje povezano sa temom priznanja nezavisnosti Kosova.

“Nismo protiv toga da se da mogućnost postizanju sporazumu, sporazum i želimo, ali želimo jednu konferenciju, a ne neki beskonačni proces“, kazao je Haradinaj.

On je kazao da konferencija može da traje dva, tri ili sedam dana, ali da ona treba da se završi jednom zauvek.

Haradinaj je naglasio i da je taksa od 100 odsto Srbijii i BiH u nacionalnom interesu Kosova koja je imala neverovatan ekonomski uticaj na Kosovu a kada je u pitanju domaća proizvodnja.

“Kako može ekonomsko ojačavanje Kosova biti protiv interesa Kosova i saveznika Kosova”, upitao se on.

Ako Vučić (predsednik Srbije), Dačić (šef srpske diplomatije) i ostali kažu ‘nikada vas nećemo priznati’, šta onda očekuju od nas? Oni nikada, i mi nikada nećemo ukloniti taksu”, dodao je Haradinaj.

Podsetio je da je Kosovo imalo dodatne mere koje je moglo da uvede Srbiji, ali da nije htelo da preduzme te korake zbog pisma koje je poslao američki predsednik Donald Tramp Kosovu.

Ipak, istakao je da ukoliko Srbija nastavi da se ponaša štetno po Kosovo, kao što je lobiranje protiv nezavisnosti, Kosovo će proceniti kako da se ponaša dalje.

Na istoj konferenciji za novinare, Haradinaj je rekao da više nema tako dobre odnose sa Srpskom listom, da su odnosi zahlađeni i da nisu dobri koalicioni partneri, a čiji su inače ministri u ostavci.

Kazao je da na sastancima Vlade tri srpska ministra su uvek odsutna, te da takvo ponašanje najviše utiče na predstavljanje kosovskih Srba.

 

Izvor: RSE

Comments

Pročitaj još