Dik Marti: Predugo se čekalo na osudu zločina

“Izgubljeno je veoma mnogo vremena u stvaranju suda za ratne zločine na Kosovu. I dalje nema rezultata. Po svoj prilici, biće potrebno još dosta strepljenja, s neizvesnim ishodom”, poručio je Dik Marti, nekadašnjeg izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o trgovini organima na Kosovu, koji je u četvrtak u Savetu Evrope u Strazburu predstavio svoju novu knjigu “Izvesna ideja pravde”.

U knjizi, bivši državni tužilac za švajcarski kanton Tičino, poslanik PS SE, istraživač i profesor, trenutni potpredsednik Svetske organizacije za borbu protiv torture, izneo je zapažanja i suštinu iz rada na izuzetno zapaženim izveštajima, od tajnih zatvora CIA i trgovne organima na Kosovu, preko situacije u Siriji, do najvećeg otkrića šverca kokaina u Švajcarskoj.

Na promociji je bila i delegacija Srbije pri SE i Parlamentarnoj skupštini. Na pitanje člana naše delegacije Žarka Obradovića – ima li pravde za Srbe na Kosovu i šta se dogodilo s dokazima koji su nestali, Marti je podsetio da je sve počelo od knjige Karle del Ponte u kojoj je nekadašnja glavna haška tužiteljka govorila o trgovini ljudskim organima na Kosovu:

– Rad na mom izveštaju je bio veoma težak. Imao sam zadatak da utvrdim činjenice oko sumnji u trgovinu organima srpskih zatvorenika na Kosovu. Sadržaj je poznat, a albanska strana ga je žestoko kritikovala. Moj izveštaj ne presuđuje između dve strane, već samo pokušava da pruži odgovore na precizna pitanja. Bio je dovoljno ozbiljan da ga je Parlamentarna skupština usvojila velikom većinom i evropske zemlje i SAD naveo da formiraju specijalnu istražnu jedinicu koja je posle tri godine istrage široko potvrdila činjenice utvrđene u mom izveštaju.

On je takođe naglasio da se vidi da, ako se pročita objektivno, njegov izveštaj nije ni prosrpski ni antialbanski, već da je samo imao nameru da utvrdi istinu.

 

Izvor Novosti

Comments

Pročitaj još