• Početna>
  • Vesti>

Ambasada SAD: Kosovo ili bilo koji prijatelj SAD-a ne može da preduzima akcije suprotne našim strateškim interesima, a da se ne suoči sa posledicama

Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog između Kosova i Srbije koji vodi Evropska unija, navodi se u saopštenju američke ambasade u Prištini.

Sveobuhvatan, obostrano koristan sporazum je u strateškom interesu Sjedinjenih Država. Kao što je predsednik Tramp naveo u svom pismu predsedniku Tačiju: „Pozivam vas i lidere Kosova da iskoristite ovaj jedinstveni trenutak, da govorite ujedinjenim glasom tokom mirovnih pregovora i uzdržite se od postupaka koji bi otežali postizanje sporazuma” kaže se u saopštenju.

“Neki komentatori i političari sugerisali su da će Kosovo njegov status kao nezavisne, suverene države, blisko povezane sa Sjedinjenim Državama, štititi od svih posledica njegovih odluka na međunarodnoj sceni. Upozoravamo na pretpostavljanje da Kosovo ili bilo koji drugi prijatelj Sjedinjenih Država može da preduzme akcije koje su u suprotnosti sa našim strateškim interesima, a da se ne suoči sa posledicama.

Pozivamo Kosovo i druge regionalne aktere da pokažu posvećenost normalizaciji; regionalnom miru i stabilnosti; i na putu ka evropskim integracijama. Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i Bosne jedna od neophodnih mera za vraćanje momentuma procesu dijaloga. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mere.

Kao što je nedavna istorija pokazala, Kosovo je uspešno kada se interno ujedini i stupi u partnerstvo sa Sjedinjenim Državama i EU. Mi ohrabrujemo sve političke stranke da konstruktivno doprinesu ovom procesu. Akcije koje podrivaju dijalog, ometanja sa strane, i odbijanje da se ukinu takse, sve su u suprotnosti sa interesima SAD-a. Ono što je trenutno potrebno je hrabro vođstvo koje će da promoviše naše zajedničke ciljeve. To nam pomaže da održimo jake bilateralne odnose” navodi se u saopštenju Ambasade SAD-a  u Prištini.

Izvor: Ambasada SAD-saopštenje

Comments

Pročitaj još