• Početna>
  • Vesti>

Rakić: Srbi nikad neće dozvoliti ujedinjenje severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice

Najnoviji napad na mir na Kosovu i Metohiji Hašima Tačija je oličen u najavi aneksije Severne Mitrovice jer to je ono što je u njegovim mislima kada govori o nekakvom ujedinjenju, navodi predsednik Srpske liste Goran Rakić u saopštenju.

“U ime srpskog naroda koji je uspeo da pod naletima ekstremista na severu Kosova i Metohije sačuva slobodu za sebe i svoje potomke, i za to plati visoki cenu životima svoje braće i sestara, poručujem Tačiju da Srbi nikada neće dozvoliti ujedinjenje severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice, jer je ujedinjenje o kome Tači priča paravan za etničko čišćenje Srba iz jedinog grada u kome su Srbi preživeli etničko čišćenje 1999. godine” ističe Rakić.

Podseća da više od hiljadu napada koje su “neki Tačijevi prijatelji sproveli prema Srbima na glavnom gradskom mostu od 1999. godine do danas su imali za cilj da Srba na severu ne bude, kao što ih i nema u južnom delu Kosovske Mitrovice”.

Rakić kaže da su Srbi uvek opredeljeni za mir, suživot sa svima, i  da su smo dokazali čuvajući multietnički karakter “našeg grada u kome pored Srba žive i Bošnjaci, Albanci, Romi, Goranci, Turci, Egipćani i mnogi drugi”. Na delu a ne rečima smo pokazali kako treba da izgleda poštovanje različitosti, ali najave koje dolaze od Tačija, kojima pokušava da zastraši srpski narod na ovim prostorima sa gnušanjem odbacujemo.

Mir nema alternativu, ali alternativu nema ni pravo na život i slobodu, i mi ćemo to znati da uz pomoć države Srbije i svog predsednika Aleksandra Vučića, sačuvamo, zaključuje predsednik Srpske.

Tači: Proces za ujedinjenje Mitrovice nezaustavljiv

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da je proces za ujedinjenje Mitrovice nezaustavljiv i da je sada red da deluju institucije.

“Ujedinjenje Mitroivce je nazaustavljiv proces. Na sastanku sa Bahtirijem ustanovili smo da su građani Mitrovice rekli svoju reč. Sada je red da deluju institucije, Vlada, Skupština i predsednik”, napisao je Tači na Fejsbuku, prenosi RTK2.

Podsetimo, predsednik Južne Mitrovice Agim Bahtiri, predao je prošle nedelje predsedniku Skupštine Kosova Kadriju Veseljiju  peticiju sa 16 594 potpisa građana za ujedinjenje Mitrovice.

Predsednik Skupštine je istakao da će peticija biti ozbiljno razmatrana i da će biti formirana skupštinska komisija koja će se pozabaviti verifikacijom potpisa.

Potpisivanje peticije za ujedinjenje Južne i Severne Mitrovice započeto je krajem decembra.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica/RTK2

Comments

Pročitaj još