• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj: Odluka o ukidanju taksi povezana sa pravno obavezujućim sporazumom

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji i premijer Ramuš Haradinaj sastali su se danas sa američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom.

Haradinaj  je kako prenosi Zeri, izjavio je da bi nametnute takse na proizvode iz Srbije mogle ostati na snazi zauvek,  ukoliko Beograd ne prizna kosovsku nezavisnost.

Haradinaj je, nakon razgovora sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom, rekao da Priština želi da ukine takse jer je, kako je kazao, to cilj SAD. “Razgovarali smo o budućnosti dijaloga i uklanjanju taksi koje su uspostavile institucije Kosova. Nema novih informacija, imali smo konstruktivan razgovor. Mi želimo da ukinemo takse, jer je to i preporuka naših partnera Evropske unije i SAD, ali ipak, takse su povezane sa pravno obavezujućim sporazumom, mi bismo i danas ukinuli te takse kada bi se postigao sporazum o međusobnom priznanju”, izjavio je Haradinaj.

“Razgovarali smo o dijalogu sa Beogradom, razvoju događaja u vezi sa dijalogom, a u vezi sa taksama. Mi smo danas insistirali na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznavanju”, rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare.

Na pitanje novinara RTK2 da li je od američkog ambasadora zatražio garancije da će sporazum Kosova i Srbije biti postignut, a da pritom Kosovo ukine takse, Hradinaj je odgovorio.

“To ne možemo uraditi, Amerika  ništa ne garantuju, Amerika nam je rekla da će dogovor biti volja Kosova i Srbije. Oni će pružiti pomoć, ali neće garantovati za bilo kakvo rešenje, jer to mora biti obe strane”, dodao je.

“Kosovo je odlučno u tome da zauvek održi svoje strateško partnerstvo sa SAD i to se nikada se neće promeniti”, napisao je  Veselji na svom Fejsbuku i dodao da su imali “veoma konstruktivan sastanak” i da su razgovarali o izazovima ove godine.

Ambasador SAD-a u Prištini Filip Kosnet se nije oglasio nakon razgovora sa Haradinajem i predsednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem ranije danas u kosovskom parlamentu.
Izvor: Radio Kosovska Mitrovica/RTK2/Zeri

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još