Kosovo: 20.000 civilnih službenika najavljuje štrajk

Oko 20.000 radnika u javnim službama na Kosovu počeće sa štrajkom krajem januara, ako se ne ispune njihovi zahtevi za povećanje plata, po principu – ista plata za istu poziciju.

To je rekao za Radio Slobodna Evropa, Murselj Zimberi, predsednik Sindikata civilnih službenika Kosova, dodajući da su ti radnici jedini koji imaju osnovnu platu 340 evra.

Krajem meseca moguće je da oko 20.000 državnih službenika počne sa štrajkom, ako se njihove plate ne ujednače sa drugim sektorima, rekao je Zimberi.

Prema njegovim rečima, civilni službenici su jedini kojima nijednom nije povećana osnovna plata, nakon povećanja u drugim sektorima.

“Ako se primeti podela na javne službenike, favorizovanje neće biti tolerisano od strane civilnih službenika, tako da postoji volja velikog broja radnika da započnu štrajkove i proteste. Čekamo odluku Vlade o tome kako će nas kategorisati”, najavljuje Zimberi.

“Veliki broj civilnih službenika, bez obzira na pripremama i na kojoj poziciji rade, i dalje su plaćeni koeficijentom 5 ili platama 320-350 evra”, dodao je.

Radnici civilne službe na Kosovu nisu nijednom bili uključeni u povećanju osnovne plate od 2008. godine, dok trenutno njihova primanja iznose oko 400 evra, uključujući i dodatke.

Izvor:  RSE, KOSOVO 24 SATA

Comments

Pročitaj još