Kosovska Vlada prihvatila zahtev Bosne i Hercegovine za sastanak

Portparolka kosovske Vlade Donjeta Gaši, potvrdila je za “Radio Slobodna Evropa”, da je Kosovo pozitivno odgovorilo na zahtev Bosne i Hercegovine na sastanak, podnet u sklopu CEFTA-e u vezi sa taksom od 100 odsto, ali dodaje da se ne radi o pregovorima o ukidanju ove mere.

“BiH je putem CEFTA-e podnela zahtev za sastanak u vezi bilaterlanih pitanja. Kosovo je odgovorilo potvrdno i najverovatnije će kosovski ministar trgovine prisustvovati sastanku u BiH krajem januara, čuti njihove zahteve, ali i braniti svoju poziciju i principe. Dakle, ne radi se o pregovorima o tom pitanju, već će Kosovo braniti svoj stav i principe zašto je uvelo taksu. Kosovo je u obavezi da poštuje ovaj oblik komunikacije u sklopu CEFTA-e“, kazala je Gaši za “Radio Slobodna Evropa”.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, potvrdio je za Klix da je kosovska strana, na zahtev Bosne i Hercegovine, prihvatila bilateralne pregovore o stavljanju van snage odluke o uvođenju taksi od 100 posto na robu iz BiH.

On je istakao da su u toku pripreme na ekspertskom nivou, kako bi se došlo do adekvatnog rešenja, ali naglasio da ne može predvideti ishod.

Prethodno je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, izjavio da će se takse ukinuti onda kada se prizna nezavisnost Kosova.

 

Izvor: RSE / Radio Kontakt plus

Comments