• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Snažna reakcija Amerike o taksama, Priština će morati da reaguje

U najvećem delu dvočasnog intervjua u na televiziji Pink, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je govorio o opozicionim liderima koje je nazvao „ološima, nekrofilima i bednicima“. Pred godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića, govorio je i o tome, i ponovo o „magli“ i „satelitskim snimcima“. Govorio je i o pregovorima sa Prištinom i skoroj poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu. Predsednik je opisao i jedan od pređašnjih susreta sa Putinom i otkrio da Putin lepo svira klavir. Intervju je počeo gromoglasnim, dugim aplauzom koji se i u toku intervjua više puta prelamao studijom.

O detaljima istrage Ivanovićevog ubistva nakon godišnjice

Otkrivanje identiteta ubice Olivera Ivanovića, predsednik Vučić kaže da je za Srbiju „od velikog značaja“. On određena saznanja, kao što je i više puta naglašavao, ima, ipak, kako ga javnost ne bi optuživala da „skreće pažnju sa protesta“, kaže da će detalje i ta saznanja srpskog tužilaštva otkriti tek nakon godišnjice.

Međutim, upozorava predsednik, Srbija je zbog slabe saradnje istražnih organa u Prištini „bauljala u magli“ i nije mogla da izvrši uviđaj na terenu. Iako Srbija jeste pokrenula istragu, on ipak građane podseća da Srbija nema ingerencije na Kosovu od 1999.

„Mi sve vreme bauljamo u magli. Tražili smo satelitske snimke, ali nisu hteli da nam daju. Mi svakako radimo, ali oni su nas optužili od prvog trenutka. Zatim je krenuo žestok pritisak spolja,“ rekao je Vučić.

Ono što o dosadašnjoj istrazi predsednik jeste otkrio je da, zato što Priština nije poslala originalne čaure Srbiji na veštačenje, Srbija i dalje ne može da utvrdi da li je na Ivanovića pucano iz puške hekler koh, kako tvrdi Priština ili je pak na Ivanovića pucano iz hrvatske puške.

Za samog Olivera kaže da ga je „poznavao dugo“, a gledaocima je predočio da mu je „najsmešnije“ kada o njemu danas „najlepše“ govore oni koji su na „najžešći način napadali Olivera Ivanovića“. Tu predsednik podrazumeva, Radu Trajković, Marka Jakšića i Milana Ivanović, mada za njega naglašava da je čovek „koji je uvek bio dosledan“ i govorio da ne podržava Oliverovu politiku.

„Pitate me nešto što je za nas od ključnog značaja. Olivera Ivanovića sam dugo poznavao, još od pre 2000. godine. Bio je čovek koji je imao svoj autoritet i integritet. Nije bio uvek najomiljeniji. A, najsmešnije mi je kada oni koji su o njemu govorili najgore, danas o njemu govore najlepše.“

U prilog svojim tvrdnjama, predsednik je pročitao izjavu Marka Jakšića iz ranih 2000. u kojoj Jakšić optužuje Ivanovića da svojom politikom „ruši jedinstvo kosovskih Srba“.

„Optužili su ga da je rušio jedinstvo kosovskih Srba, i da on ima tri promila podrške Srba, a danas govore kako je imao stoprocentnu podršku i kako ga je ubio neko iz Beograda,“ navodi Vučić.

To da je predsednik Vučić, „poznavao Olivera mnogo bolje nego svi oni“, on se nada da će jednog dana posvedočiti upravo Oliverova supruga, Milena Popović, koja ovih meseci „trpi neverovatne pritiske“ i kojoj „ne praštaju ni to, zamislite, što je žena živa“.

Pod tim je predsednik mislio na predstavnike opozicije koji preko medija „vrše pritisak na nju“. Predsednik objašnjava da Milena Popović nema šta da traži na jednogodišnjem pomenu svom suprugu jer „šta da radi sa političkom koalicijom koja ga nije ni poznavala“.

Ista ta opozicija, dodaje „bi za nju rekla da je divna žena samo ako bi rekla da je Aleksandar Vučić ubica“. Kaže i da je Popović osoba koja veruje svojoj državi, iz više razloga koje predsednik ne može da otkriva, ali i zato što je „ona upoznata sa tokom istrage, i to je logično“.

I dok predsednik tvrdi da je Popovićeva upućena u tok istrage koja, i pored njene privatne istrage, „može jedina biti ozbiljna“, porodica Ivanović tvrdi upravo suprotno. Brat ubijenog Olivera Ivanovića, Miroslav Ivanović, je tokom medijskih nastupa poslednjih dana više puta izjavljivao da porodica Ivanović ni od jednog tužilaštva nije dobila više od onih informacija koje su plasirali mediji, odnosno koje sa javnošću dele političari.

Vučić je još jednom podsetio da je Ivanović ubijen na dan raspisivanja Beogradskih izbora i pita „da li stvarno mislite da bi Beogradu odgovaralo“ ubistvo u Kosovskoj Mitrovici na taj dan – „samo ako je neko ludak“. Onima koji u to veruje šalje tešku poruku:

„Ja naredio da ubiju Olivera? Sram vas bilo, bednici jedni i ološi, sram vas bilo. Ja sam tom čoveku pomogao više nego iko, i neću ni da kažem kako jer sam varao albanske zakone i šta sve ne da bi ta pomoć stigla.“

Jedan od vidova pomoći koju je predsednik pružio Ivanoviću, a koji je mogao da iznese u javnost je i to što je „poslao svog najstarijeg sina“ da ga sačeka prilikom izlaska iz zatvora.

Najzad, predsednik ne smatra da srpska opozicija želi rešenje ubistva Olivera Ivanovića, već da „kao nekrofili najgori žele da se dokopaju vlasti“.

Poseta Putina: Hoću jeftin gas za Srbiju

„Moj posao je da vodim politiku i da li će Srbija da ima gas“, u Srbiji industrija raste i „ja sam izabrao da za Srbe nabavljam najjeftiniji gas, a trenutno je najjeftiniji gas iz Rusije,“ objašnjava predsednik svoj glavni cilj tokom predstojeće posete Vladimira Putina Srbiji.

Međutim, pored gasovoda, tu su i dispečerski centar za železnicu, 21 sporazum o saradnji, ali i nezaobilazno pitanje Kosova i Metohije.

Aleksandar Vučić tvrdi da je Putin kao „razuman, racionalan, odgovoran čovek“ uvek poštovao suverenitet i nezavisnost Srbije, posebno kada se radi o njenoj orijentaciji ka evropskom putu na kojem Srbija ostaje, i to uprkos pritiscima da se pridruži NATO-u ili uvede sankcije Rusiji. Predsednik podseća da ništa od toga Srbija nije učinila i na tu nezavisnost je ponosan.

„Predsednik Putin poštuje nezavisnost Srbije i hvala mu što je razumeo pritiske kojima je Srbija bila izložena.“

Tu nezavisnost, smatra Vučić, poštovaće Putin i po pitanju rešenja problema KiM, a sa tim kako Srbija planira da pristupi tom problemu, Putin je, tvrdi Vučić upoznat još od 2012. i njegove zvanične posete Sočiju zajedno sa tadašnjim predsednikom Nikolićem i premijerom Dačićem.

Vučić je, tokom intervjua, opisao i jedan privatan susret sa Putinom i to u njegovoj rezidenciji. „Bili smo sami, on je svirao klavir“ počinje da opisuje susret sa Putinom kada je oko 11 i 15 uveče ušao kod njega u kuću. Tada je Putin, mimo protokola, budući da tajna policija nije proverila sadržinu paketa koji je Vučić nosio Putinu, prihvatio poklon srpskog predsednika. Poklon, pravoslavnu ikonu, na iznenađenje Vučića, je Putin položio na sto. Tada su razgovarali o „pravoslavnom duhu“ a predsednik Vučić je tom prilikom i „naučio ponešto od njega“.

Tom prilikom ga je Putin posavetovao da dobro promisli šta želi da radi po pitanju KiM-a, jer ono što je dobro za državu, nije dobro za Vučića lično.

„Šta je to što bi ti više želeo, ovo je za tebe rizično, mada bi to bilo bolje za zemlju,“ rekao mu je predsednik Rusije, kaže Vučić.

Posle snažne reakcije SAD, Priština će morati da ukine takse

Upitan o odnosima sa Prištinom, Vučić je još jednom ponovio da nema dijaloga dok je na snazi odluka o taksama i dok nema ZSO. Ipak, zahvalio se na jučerašnjem usvajanju dokumenta Saveta za nacionalnu bezbednost SAD i Stejt departmenta u osam tačaka koje vidi kao „snažnu reakciju Amerike“ na poteze iz Prištine koja nije poslušala savete iznete u pismu predsednika SAD, Donalda Trampa i povukla odluku o taksama. Iako je do „sada bio skeptičan“, sada je predsednik uveren da će Priština morati da reaguje.

„Kada SAD snažno reaguju i primene svoj uticaj na Prištinu rezultata će biti, verujte mi na reč. Ovo je snažna reakcija SAD da bi Priština mogla da ne reaguje.“

Međutim, nije samo Priština ta koja ne sluša, tu je i srpska javnost koja, prema predsednikovom mišljenju „ne želi nikakav dogovor sa Albancima“.

„Nežne srpske uši nisu navikle na istinu i volimo da se lažemo oko Kosova i Metohije“, ali je predsednik „sit svih laži i prevara“.

„Nisam ja pisac bajki i ne mogu da se igram sa sudbinom naroda. Albanci neće da čekaju, jer su dobili nezavisnost od zapadnog sveta. Zar vi stvarno mislite da će Albanci da čekaju, da sede skrštenih ruku i kažu zadovoljni smo da budemo niko i ništa. A kada oni krenu u akciju protiv našeg naroda, a šta ćemo mi da radima? Da li ste spremni da vaša deca idu u rat,“ ponovo postavlja Vučić više puta upućeno pitanje srpskoj javnosti.

„Rešenje je u sporazumu i kad-tad će do njega morati da dođe. Onaj ko misli da rešenje nije u tome, priča gluposti,“ kaže Vučić, ali i dodaje da „taj mir ne dolazi od sebe, nego on mora da bude rezultat nekog sporazuma i kompromisa“.

Kada predsednik kaže da je taj kompromis razgraničenje, „da se zna šta je naše, a šta albansko“, on je kriv jer „se drznuo da to kaže“.

Na komentar voditeljke da ljudi ne znaju šta „razgraničenje“ podrazumeva, predsednik Vučić je rekao da to nije još ni dogovoreno, ali i da ne može da iznosi ideje Srbije da ne bi „neko postavio barikade“. Kada je sam budući sporazum u pitanju – „ne moram ni na šta da pristanem i ni sa kim se ništa nisam dogovorio“, tvrdi Vučić.

Ovakvo opšte raspoloženje u društvu prema kosovsko-metohijskom pitanju Vučić pripisuje ekonomskom prosperitetu i boljem životu, jer, kako to vidi predsednik, „čim je Srbima voda iznad nosa, oni bi da pokažu mišiće“.

 

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još