Vučić sa Fabricijem i ambasadorima EU

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističe da je sa ambasadorima EU razgovarao o evropskom putu Srbije, Kosovu i Metohiji i situaciji u regionu. Napominje da su kvote za izvoz čelika o kojima sutra odlučuje EU od vitalnog interesa za Srbiju. Šef delegacije EU Sem Fabrici je rekao da će Unija nastaviti da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine u nadi da će se postići održiv sveobuhvatni sporazum.

Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije rekao da je EU sutra odlučuje o kvotama za čelik, što je za Srbiju, kaže, od vitalnog interesa.

Predsednik napominje da su kvote za čelik od ključnog značaja za Srbiju jer bi za nas, kaže, bilo katastrofalno da kineski investitor ode iz Železare.

Predsednik je dodao da je EU najznačajniji spoljnotrgovinski partner sa kojim imamo oko 67 odsto trgovinske razmene.

Prema njegovim rečima, najveći deo investicija dobijamo iz EU.

Vučić je rekao da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom kada ukine anticivilizacijske takse.

“To nije politički popularno, ali sam rekao da smo spremni da dijalog nastavimo i da dođemo do rešenja. Nisam optimista, ali sam rekao da ću vreme i energiju nastaviti da ulažem u rešavanju tog problema jer bi to bilo za bolju budućnost naše zemlje”, istakao je predsednik.

Razgovaralo se i o regionalnim pitanjima, kaže Vučić dodajući da je istakao da su stabilnost i mir neophodni za dinamičan razvoj regionalnih odnosa.

Fabrici: EU će nastaviti da posreduje u dijalogu

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je dobro za građane i za privredu to što je Srbija pristupanje EU postavila za strateški cilj.

“Tokom 2018, EU je pružala podršku evropskoj perspektivi Srbije i drugim zemljama Zapadnog Balkana, a tokom današnjeg ručka smo ih ponovo izrekli”, rekao je Fabrici.

Istakao je da u 2019. pitanje Kosova ostaje važno pitanje, pogotovo iz perspektive pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

“EU će nastaviti da posreduje u dijalogu u nadi da će se postići održiv sveobuhvatan sporazum. Takođe smo razgovarali o tarifama koje je Priština uvela Srbiji i BiH i u 2019. ćemo nastojati da potpomažemo dijalog. Kao što je Mogerinijeva rekla, nastavićemo u tom pravcu”, poručio je Fabrici.

Stav Unije o taksama jasan

Odgovarajući na pitanja novinara o prištinskim taksama, Sem Fabrici je rekao da je za EU situacija jasna i da je Unija, onog trenutka kada su tarife uvedene, vrlo jasno iznela stav da je to u suprotnosti sa SSP-om.

Ističe da je Unija u više navrata tražila da se ukinu tarife i da će nastaviti da vrši pritisak.

Aleksandar Vučić je rekao da Beograd ne uslovljava dijalog, već moli da se stvari vrate u pređašnje stanje.

Kaže da takve takse ne postoje u normalnom i civilizovanom svetu i da nikome nije palo na pamet da će to nekome moći da padne na pamet.

“Sklonite to kao prepreku, nastavićemo da razgovaramo”, rekao je predsednik.

Ističe da je Priština imala obavezu po Briselskom sporazumu da formira ZSO, i da se šest od 15 tačaka sporazuma odnosilo na ZSO. Dodaje da u Prištini nisu ni zainteresovani za to, a Beograd je ispunio sve obaveze, kojih se i dalje drži.

“Suština je da neko urazumi Prištinu da moraju da se ponašaju civilizovano. Ne interesuju me prazne priče i kupovina poslušnih Albanaca kao što oni kupuju poslušne Srbe”, rekao je Vučić.

Poručuje da ga interesuje dijalog sa legalnim i legitimnim predstavnicima Albanaca i možemo li da postignemo dogovor.

Vučić je dodao da je EU davala korektne izjave, ali da Albance zanima jedino šta Amerika kaže.

“I hvala Vašingtonu što je izrazio oštar i jasan stav protiv takse”, rekao je Vučić.

 

Izvor: RTS

 

 

Comments

Pročitaj još