• Početna>
  • Vesti>

Na FTN-u u Kosovskoj Mitrovici međunarodni projekat veće bezbednosti u saobraćaju

Na programu “trafing sejfti”, koji pripada kategoriji “erazmus +” projekta Evropske komisije, u naredne tri godine kako bi bio realizovan radiće Fakultet tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici kao koordinator zajedno sa 16 evropskih Univerziteta. Ovaj projekat je  od velikog znacaja za prištinski Univerzitet, za sve studente koji će  se tokom studiranja baviti tematikom bezbednosti u saobraćaju.

Sa prištinskog Univerziteta najavljuju da će se nakon njegove realizacije otvoriti programi na master i akademskim studijama.

“Glavni cilj je izmena nastavnih planova i programa i modernizacija u cilju osavremenjavanja nastave i školovanje budućih saobraćajnih inžinjera koji će se baviti izazovima koje saobraćaj sa sobom nosi”, istakao je Nebojsa Arsić, dekan FTN u Kosovskoj Mitrovici i dodao da će realizacijom ovog projekta FTN dobiti najmoderniju opremu za bezbednost saobraćaja u vidu simulacija raznih saobraćajnih situacija.

Prema mišljenju Pavela Droždjela, prorektora za studentska pitanja Univerziteta u Lublinu ovaj projekat je veoma važan.

“Mnogo je ljudi nastradalo u saobraćaju, a kroz ovaj program prikazaćemo kako da budemo bezbedniji na putevima kao učesnici u saobraćaju”, rekao je Droždjela.

Jedan od prioriteta prištinskog Univerziteta je jačanje međunarodne saradnje što se ogleda kroz “erazmus +” projekte.

“Ono što posebno daje na značaju ovom projektu jeste posledica ekspanzije saobraćaja, industrijalizacije što dovodi do porasta broja saobraćajnih nezgoda, veoma često i sa tragičnim ishodom. Zato ovaj projekat predstavlja unapređenje mera bezbednosti u saobraćaju”, naglasio je Rade Grbić, rektor prištinskog Univerziteta sa sedistem u Kosovskoj Mitrovici.

Sa Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici kažu da su ovaj projekat, pored Prištinskog univerziteta podržali i državni organi kao i Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

 

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još