Haradinaj bez američke vize zbog taksi

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj nije dobio američku vizu, tako da neće moći da učestvuje u radu jedne konferencije o Balkanu početkom februara, saznaje “Al Džazira Balkans” u izvorima u Stejt departmentu.

Haradinaj je ranije dobio poziv za učešće u radu konferencije koja se održava 6. februara.

Međutim, izvor iz Stejt departmenta je potvrdio da Haradinaj nije dobio ulaznu vizu zbog uvođenja taksi Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Navodi se da je Haradinajev nedolazak novinaru Al Džazire potvrdio i jedan od organizatora.

Kancelarija premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja saopštila je večeras da on još niije dobio odgovor na zahtev za dobijanje američke vize.

Službenik kancelarije izjavio je da je Hardinaj vizu tražio da bi prisustvovao tradicionalnom Molitvenom doručku u Vašingtonu.

Ranije danas je objavljeno da su Savet za nacionalnu bezbednost SAD i Stejt department usvojili dokument u osam tačaka u kojem se od vlade u Prištini zahteva da odmah ukine takse na proizvode iz Srbije ili će u suprotnom SAD Prištini uvesti sankcije.

Haradinaj je odgovorio da će Priština ukinuti takse nakon što dobije međunarodne garancije da će finalni sporazum sa Beogradom rezultirati, kako navodi, uzajamnim priznanjem.

Izvor RTS

Comments