Haradinaj: Ako ne bude sporazuma do 2022, takse ostaju

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da su SAD zvanično zatražile od Prištine da ukine nametnute stopostotno uvećane takse na proizvode iz Srbije.

On je ponovio da se to neće dogoditi dok se ne postigne sporazum, kojim će Srbija priznati kosovsku nezavisnost.

Haradinaj je na konferenciji za novinare rekao da je američki stav o taksama na robu iz Srbije dobio preko ambasadora SAD u Prištini Filipa Kosneta.

“Ambasador je izrazio stav američke vlade o zahtevu za suspenziju takse kako bi se otvorio put za dijalog. To je njihov službeni zahtev. Međutim, oni su svesni da mi nemamo prava da komentarišemo njihove stavove”, rekao je Haradinaj nakon sednice vlade.

Uprkos američkom zahtevu i zaprećenim sankcijama Prištini, Haradinaj tvrdi da će ovako uvećane takse ostati do potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma koji bi rezultirao priznavanjem kosovske nezavisnosti od Srbije.

Dosadašnji trogodišnji dijalog, koji su Beograd i Priština vodili u Briselu, Haradinaj je nazvao “cirkusom” i dodao da do sada postignuti efekti nisu vredni vraćanja taksa na stari nivo. Ponovio je da je Priština spremna da danas suspenduje takse ako bi imala dogovoreni sprazum.

“Nema toga što bi moglo da zameni sporazum. Ali pre nego što postignemo dogovor o priznanju, nema nikakve logike da ukinemo takse. Ako je sporazum sveobuhvatni, neću dozvoliti da takse budu suspendovane sve dok god on ne bude potpisan. Svrha uvedenih taksi i jeste potpisivanje sporazuma o priznanju kosovske nezavisnosti”, rekao je Haradinaj.

Očekuje, kaže, da sporazum sa Beogradom o međusobnom priznanju bude postignut, a ako se to ne dogodi ni do 2022, takse će ostati na snazi.

“Ako obe zemlje (Srbija i Kosovo) ne uđu istog dana u EU, balkansko pitanje neće biti rešeno”, rekao je Haradinaj.

 

Izvor: B92 / Beta / Tanjug

Comments