• Početna>
  • Vesti>

Pušteni u rad POS terminali u opštinskim upravama na severu KiM

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije  Mihailo Jovanović pustio je danas u rad POS terminale na šalterima opštinskih uprava četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

Uvođenje POS terminala koje je odrađeno uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju,  predstavlja prvu uslugu eUprave koja je uvedena na podru;ju Kosova i Metohije sa ciljem da građanima olakša plaćanje administrativnih taksi na šalterima opština, dok je Banka Poštanska štedionica na ovaj način postala još jedna partner banka Kancelarije za IT i eUpravu u prihvatanju svih platnih kartica putem POS terminala na šalterima organa javne uprave.

„Od danas jedna od savremenih usluga elektronske uprave koja je dostupna u gradovima i opštinama širom Srbije, dostupna je građanima Kosovske Mitrovice, Zubnog Potoka, Zvečana i Leposavića. Sve administrativne takse mogu da se izmire na licu mesta plaćanjem platnim karticama, bez potrebe odlaskana šaltere banke ili pošte. Zahvaljujući elektronskom plaćanju na šalterima uprava, građanima štedimo vreme i obezbeđujemo da na brz i jednostavniji način koriste usluge. Ovo je samo prvi korak u nameri da sve usluge elektronske uprave koje su dostupne  širom Republike Srbije budu dostupne i našim građanima na Kosovu i Metohiji, čemu će Kancelarija za IT i eUpravu posveti posebnu pažnju” izjavio je Jovanović.

Jovanović je dodao da se ovim dokazuje da su sve vrste elektronskih usluga koje su dostupne građanima centralne Srbije, dostupne i građanima na severu Kosova.

Jovanović je najavio da će nakon ovog projekta, Kancelarija dati sve od sebe da uvede i nove usluge elektronske uprave,  a pre svega uslugu “Bebo, dobrodošla na svet” u porodilištu,  ali da će raditi i na  digitalizaciji same  opštinske uprave.

“Prvi POS koji puštamo sa Bankom Poštanskom štedionicom, puštamo ovde u Kosovskoj Mitrovici, pa tek onda u ostalim gradovima Srbije” naglasio je Jovanović.

Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska Štedionica Bojan Kekić podsetio je da je ova banka na Kosovu prisutna od 2. aprila 2018. i da sve ekspoziture sa 76 preuzetih radnika u sve četiri opštine na severu KiM posluju punim kapacitetom.

“Znači, ono što je državno, ono što je srpsko mi kao državna banka u stopostotnom  vlasništvu države Srbije uspešno sprovodimo. Verujemo da će naredna godina biti bolja a u ekonomskom smislu mi već ostvarujemo izuzetno povoljne rezultate” naglasio je Kekić.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić prvi je  izvršio plaćanje putem POS terminala i tom prilikom istakao da omogućavanje ove elektronske usluge predstavlja samo početak razvoja eUprave u ovim opštinama.

“ Za nas pre svega današnji događaj ima višestruko značenje. Najpre jačanje institucija Republike Srbije na ovim prostorima a onda i olakšicu za naše građane” rekao je Spirić.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da država Srbija  brine o svim lokalnim samoupravama  i da će ovo pojednostaviti administrativne obaveze građanima.

“Ovo je najsavremeniji način elektronskog poslovanja i daljeg unapređenja digitalne i elektronske platforme države Srbije, što jasno pokazuje da je ona okrenuta budućnosti” poručio je Petković.

Lepa poruka Prištini bi kako je Petković istakao,  mogla da bude da “umesto loših odluka  iz prošle godine, poput one o povećanju taksi, formiranju vojske I donošenju platform o dijalogu, treba da se okrenu budućnosti i ekonomskom razvoju”.

Postojanje POS terminala u opštinama zapravo znači da sada prilikom završavanja administrativnih poslova koji iziskuju neku vrstu uplate (vađenje dokumenata u katastru, arhivi, pisarnici, poreskom odeljenju i svim drugim službama koje funkcionišu u okviru opštine) građani neće morati da uplatu vrše uplatnicom na šalterima pošta, Trezora  ili banaka, već će na licu mesta, jednostavnim provlačenjem kartice, prebacivati traženi iznos na opštinski račun.

“Program je jednostavan, kao i procedura. Trenutno naplaćujemo 10 do 15 taksi a postoji i mogućnost dopunete liste” kaže Milan Jevtić, službenik u lokalnoj poreskoj administraciji.

Puštanju u rad POS terminala u Kosovskoj Mitrovici prisustvovali su svi predsednici privremenih organa opština na severu KiM.

Comments

Pročitaj još