Dačić: Glavni prioriteti Kosmet i pristupanje EU

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da će i u ovoj godini prioritet Srbije ostati očuvanje interesa Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom i da se neće odustati od posvećenosti dijalogu i opredeljenosti za kompromis.

Dačić je na prijemu za diplomate i direktore i glavne i odgovorne urednike medija u Srbiji, u Ministarstvu spoljnih poslova, kazao da Srbija ostaje privrežena načelima međunarodnog prava.

On je zahvalio svim državama koje nisu priznale nezavisnost Kosova, ali i onima koje su uvažile argumente Srbije i donele odluku o povlačenju.

Zahvalio je i državama koje su podržale poziciju Srbije i glasale protiv prijema Kosova u Interpol.

“Ovom prilikom ih je bilo više nego 2015. godine. Tada su 92 države glasale za prijem, ovog puta je taj broj bio 76, što pokazuje da je podrška Kosovu mnogo manja nego što se nastoji predstaviti”, rekao je šef diplomatije.

Dačić kaže da je to još jedna potvrda da su se međunarodne okolnosti promenile i da jednostrani potezi Prištine više ne mogu da prođu.

Povodom pojedinih primedbi da nastojanje Srbije da zemlje povuku priznanje Kosova ugrožava dijalog, Dačić je podsetio da je Briselski dijalog započet 2012. godine i da je od tada 26 zemalja priznalo Kosovo.

“Pa kako tada nije bio ugrožen dijalog”, pita Dačić.

S druge strane, Srbiji se, kaže, zamera što je radila na sprečavanju prijema Kosova u Interpol, a da su, dodaje, te iste zemlje aktivno radile na prijemu Kosova, čak uz slanje nota drugim zemljama da podrže Kosovo.

“Mi jesmo za dogovor sa Prištinom, ali na svaki njihov jednostrani akt koji nije dogovoren, reagovaćemo snažno na zaštiti naših interesa”, rekao je Dačić.

Pristupanje EU prioritet

On je istakao da je pristupanje Srbije EU ostaje i dalje ključni spoljnopolitički prioritet i da je cilj Srbije da obezbedi dalju podršku na tom putu.

“Broj otvorenih poglavlja ne odražava realan napredak u reformskim procesima. Veoma smo zaintresovani da se naši unutrašnji napori valorizuju i kroz pregovarački proces sa EU, što će, nadam se, biti slučaj u 2019. Očekujemo da izbori za Evropski parlament neće uticati na dinamiku pregovaračkog procesa i da će reformski procesi biti prepoznati kroz otvaranje sve većeg broja poglavlja”, rekao je Dačić.

On je izrazio očekivanje da će EU nastaviti da igra konstruktivnu ulogu kao posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još