Benet: Mnogo dezinformacija o saslušanjima u Hagu

Specijalizovano tužilaštvo za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji ne želi ni da potvrdi, niti da demantuje najave advokata oficira OVK da će oni danas doputovati u Hag i da će početi njihova saslušanja pred ovim tužilaštvom.

Portparol Specijalizovanog tužilaštva Kristofer Benet u izjavi za “Tanjug” upozorava da u medijima ima puno dezinformacija i da izjave kosovskim medijima o pozivima za saslušanje ne potiču iz Tužilaštva.

“Tužilaštvo ne komentariše operativna pitanja i ne daje informacije o statusu istrage”, naglasio je Benet.

Ukazao je da je Specijalizovano tužilaštvo ovlašćeno, između ostalog, da zahteva prisustvo i da ispituje osumnjičene, žrtve i svedoke, da prikuplja i analizira informacije i dokaze, kao i da donosi odluke o pokretanju, nastavljanju ili obustavljanju krivičnih postupaka.

Prema informacijama sa Kosova, prva grupa bivših pripadnika OVK danas, posebnim avionom iz Prištine, ide za Hag, gde će ih saslušati tužioci Specijalnog tužilaštva.

Kada je u pitanju obaveznost pojavljivanja pozvanih u Hag, portparol tužilaštva upućuje na Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu koji kaže da je “svako lice koje se nalazi na Kosovu i koje bude pozvano u svojstvu svedoka – dužno da se odazove na poziv i svedoči, osim ako je drugačije predviđeno ovim Zakonom ili Pravilnikom o postupku i dokazima Specijalizovanih veća”.

Taj zakon propisuje i da ako se svedok, koji je uredno pozvan, ne pojavi ili ne opravda svoj izostanak ili ako bez dozvole ili valjanog razloga napusti mesto gde bi trebalo da bude ispitan, može “biti primoran da se pojavi” i može biti novčano kažnjen do 250 evra za svako neodazivanje na poziv.

Ista novčana kazna predviđena je i ako svedok odbije da svedoči bez zakonitog opravdanja, a ako i nakon kažnjavanja odbija da svedoči, on bi mogao da bude uhapšen.

“Ovo lišavanje slobode traje onoliko dugo koliko svedok odbija da svedoči ili dok njegovo svedočenje ne postane nepotrebno, ili dok se ne okonča krivični postupak, ali ne duže od mesec dana”, navodi se u Zakonu Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još