Mogerini delegaciji iz Prištine: Neophodnost ukadanja taksi

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini sastala se u Briselu sa prištinskom delegacijom koju je u cilju nastavka dijaloga sa Beogradom 15. decembra formirao kosovski parlament.

Tom prilikom razmenjena su mišljenja o stanju dijaloga, a visoka predstavnica je ponovila neophodnost ukidanja taksi koje su kosovske vlasti uvele za robu iz centralne Srbije, navode u Evropskoj službi za spoljne poslove.

“Pozdravljajujući formiranje delegacije, visoka predstavnica je njihovo prisutvo u Briselu ocenila kao signal prioriteta koji kosovske vlasti daju procesu normalizacije, što je i neophodan uslov za dalji EU put Kosova, ali i kao potrebu zajedničkog rada na dijalogu Beograda i Prištine kome posreduje EU, saopšteno je u EEAS.

U saopštenju Spoljnopolitičke službe EU navodi se da je današnji sastanak sa članovima novooosnovanog tima Prištine bio prilika da se razmene mišljenja o dijalogu.

“U tom kontekstu visoka predstavnica ponovila je i hitnost povlačanja carinskih tarifa koje je vlada Kosova uvela krajem prošle godine, navodi se u Briselu.

Mogerini je ocenila da je za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine neophodna klima koja doprinosi dobrosusedskim odnosima, gde su prethodno postignuti sporazumi primenjeni i poštovani i gde se izbegavaju potezi i izjave koji nisu u skladu sa krajnjim strateškim ciljevima i interesom.

Izvor Tanjug/RTS

Comments