Koha: Takse glavna tema na sastanku u Briselu

Zahtev za ukidanje kosovskih taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH biće glavna tema na sastanku kosovske delegacije i funkcionera EU u utorak u Briselu.

List piše “Koha ditore”, izjavu portparolke EU Maje Kocijančić da je kosovsku delegaciju na konsultacije pozvala Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Upitana da li se dijalog Beograda i Prištine može nastaviti uprkos tarifama, Kocijančič kaže: “Po pitanju tarifa naša pozicija ostaje veoma jasna i ponovljena je u više navrata”.

“Koha” u tekstu podseća da će dijalog ostati blokiran sve dok prištinske vlasti ne pristanu na ukidanje taksi. List je ranije objavio da će deo prištinskog tima za dijalog s Beogradom otputovati 8. januara na konsultacije u Brisel.

U Prištini tvrde da će pitanje nestalih osoba biće jedna od glavnih tema sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Prištinski tim za dijalog izabran je nedavno u kosovskom parlamentu, a predvode ga zamenik premijera Fatmir Ljimaj i predsednik opozicione SDP i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

Predsednik Kosova Hašim Tači, neće putovati u Brisel.

Iz kancelarije visoke predstavnice Mogerini saopšteno je, kako navodi Koha, da će predstojeći sastanak u Briselu biti samo konsultativni.

 

Izvor: Koha

Comments

Pročitaj još