Tači: Sporazum treba da donese osećaj pobede za sve

Predsednik privremeni prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je da sporazum Beograda i Prištine, čije konture još ne postoje, svim stranama treba da donese osećaj pobede – ne samo Kosovu već i Srbiji i međunarodnoj zajednici.

Hašim Tači je u intervjuu za prištinsku “Epoku e re” ponovio da je ključna tačka tog sporazuma priznanje kosovske nezavisnosti od Beograda i “stolica” za Prištinu u UN.

Dodao je da tim dokumentom treba da budu, kako kaže, definisana i sva druga “otvorena pitanja između dve zemlje”.

“Sporazum bi trebalo da bude takav da se sve strane osećaju pobednički u ovom procesu, ne samo na Kosovu već i u Srbiji, kao i u međunarodnoj zajednici. Ja sam tražio da se u ovaj proces uključi Preševska dolina i da se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključe Kosovu”, naveo je Tači.

On, međutim, nije odgovorio na direktno pitanje da li će sporazumom sever Kosova dobiti neku vrstu autonomije ili će pripasti Srbiji.

“Cilj sporazuma je da bude konačan i Kosovu i regionu treba da donese trajni mir i stabilnost. Bilo koja druga formula koja krši državnost i stabilnost države Kosovo, kao što je zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, nije rešenje u interesu Kosova ili mira u regionu”, naveo je Tači.

Prema njegovim rečima, najizazovnija tačka sporazuma da se “obe strane osećaju pobednički”.

Ocenivši da će postizanje sporazuma s Beogradom biti jedno od naznačajnijih pitanja u ovoj godini, Tači kaže da je s tim u vezi vidljiv “novi zamah” i u međunarodnoj zajednici da se reše otvorena pitanja između “zemalja Balkana”.

“Nema konture sporazuma”

Nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma između Atine i Skoplja, koji je nakon dve decenije doneo rešenje za spor oko imena Makedonije, u fokusu je sporazum između Beograda i Prištine.

Nakon što je, kako kaže, međunarodna zajednca postala jasnija u svojim porukama, Tači očekuje da će i opozicione stranke uskoro preuzeti ulogu koja im pripada u “ovom istorijskom procesu za Kosovo”.

“Konture sporazuma nema”, kaže Tači, koji je ponovo ocenio ohrabrujućim pismo američkog predsednika Donalda Trampa, koji je, podseća, rekao da bi sporazum trebalo potpisati do proleća.

“Štaviše, u pismu piše kako bi bilo tragično da propustimo ovu priliku, jer ko zna kada će nam se ukazati nova”, naveo je Tači i dodao da smatra da stoga Trampovo pismo treba shvatiti ozbiljno i delovati u skladu s njim.

U slučaju nepostizanja sporazuma, kaže, evropska budućnost Beograda i Prištine bila bi dovedena u pitanje i nijedan investitor ne bi ulagao ni u Srbiji ni na Kosovu.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments