• Početna>
  • Vesti>

Pomoć za osam porodica na KiM: Šabac, Loznica i Valjevo uvek tu da podrže srpski narod na KiM

Osam porodica sa Kosova i Metohije dobilo je danas  jednokratnu novčanu pomoć  u iznosu od po 113.000 dinara, koja je prikupljena u okviru tri humanitarna koncerta KUD-a „Kopaonik“ iz Leposaviča, održanim u tri grada mačvansko-kolubarskog okruga.

Inicijatori ove akcije su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i opštine ovog okruga.

Na koncertima održanim u Šapcu, Loznici i Valjevu, građani su prikupili ukupno 1.104.000 dinara, a porodice kojima je novac doniran su iz različitih razloga dospele u situaciju da im je ovakav vid pomoći potreban.

 

Porodicama su pomoć uručili zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović sa predstavnicima ovih gradova.

Jović je poručio ovim porodicama da u državi Srbiji i srpskom narodu ma gde on bio, uvek imaju podršku i da će tako biti i nadalje.

„Na ovaj način, igrom i pesmom, pokušali smo da odagnamo ružne misli i sve teškoće koje  prostor Kosova i Metohije okružuju. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u ovoj lepoj i velikoj akciji, jer smo se danas prvog dana ove nove godine u kojoj očekujemo da nam bude bolje, da bude mnogo manje patnje, tuge i bola a mnogo više države Srbije na ovom prostoru, potrudili  da budemo uz naš narod više, sadržajnije i kvalitetnije nego što smo bili dosad“ rekao je Jović.

Narodni poslanik dr Boban Birmančević naglasio je da mu je ogromna čast što je Novu godinu dočekao sa narodom Kosovske Mitrovice i  dodao da je ova akcija samo prva u nizu sličnih koje će narod mačvansko-kolubarskog kraja organizovati kako bi pomogao Srbima na KiM.

„Svi pokušaji naših neprijatelja da nas razjedine, neće biti ostvareni, jer oni nisu računali na naše jediunstvo, na politiku mira i na Aleksandra Vučića“ rekao je Birmančević i dodao da je jedinstvena politika i države Srbije i Vlade i Narodne skupštine iz koje on dolazi, posvećenost srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Predstavnik Skupštine grada Loznice Marko Jovanović  poručio je da će narod Loznice i Podrinja uvek biti uz bratski narod na Kosovu i Metohiji.

„Nadam se da ovo neće biti jedina akcija ove vrste, već da ćemo zajedno sa drugim gradovima i drugim okruzima nastaviti da podržavamo srpski narod u opstanku i boljem životu na području Kosova i Metohije“ istakao je Jovanović.

Umetnički rukovodilac KUD-a „Kopaonik“ iz Leposavića Đorđe  Lakušić takođe je zahvalio narodu ovog dela Srbije na podršci ovoj akciji.

„Naišli smo na veliko razumevanje ljudi i publike, kroz našu priču o kulturnoj baštini ovog kraja.  Sale su bile premale da prime zainteresovane  ljude i to pokazuje da u ovom trenutku kada su nam  pomoć i solidarnost najpotrebnije,na njih možemo da računamo.To može da nas krepi i da nam da  snage da istrajemo“ rekao je Lakušić.

Dana Marković iz Zvečana majka je male Emilije koja boluje od teške bolesti, a lečenje matičnim ćelijama u Ukrajini je finansijski podvig kome jedna prosečna porodica  nije dorasla. Ova pomoć kaže, znači  baš mnogo.

„Hvala puno svima od srca, do neba. Nama – roditeljima dece sa posebnim potrebama  je svakako teško, ali da nije ovakvih dobrih i plemenitih ljudi, bilo bi nam još teže. Srećna sam kada vidim ljude koji misle na nas.  Roditelji ovakve dece žive jedan bolan život. Sa mojom Emilijom, ja ne znam šta će mi noć preda mnom doneti“ priča Dana, vidno ganuta pažnjom koju su dobili.

Pomoć je opredeljena za porodice sa bolesnom decom ili decom sa posebnim potrebama, porodice koje žive u teškim materijalnim uslovima i porodice sa više dece.

U Kosovskoj Mitrovici pomoć je  uručena članovima sedam porodica a potom, predstavnici Kancelarije za KiM  sa predstavnicima gradova mačvansko-kolubarskog okruga, posetili su porodicu  Ignjetović u Sočanici. Reč je o samohranoj majci tri ćerke, od kojih su dve teško obolele.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

 

 

Comments

Pročitaj još