Kosovo da ponovo razmotri odluku o taksama

Kancelarija specijalne predstavnice Evropske unije na Kosovu, Natalije Apostolove reagovala je na jučerašnju odluku kosovske vlade da proširi odluku o uvođenju carina od sto odsto i na robu koja se uvozi iz Srbije, ali koju proizvode strane kompanije sa proizvodnim pogonima u Srbiji. Pozivaju Vladu Kosova da ponovo razmotre odluku.

„Sa zabrinutošću konstatujemo odluku Kosova da proširi takse od 100 odsto na uvoz robe na proizvode međunarodno prepoznatih brendova drugih zemalja, uključujući i EU zemlje, koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini“, navodi se u saopštenju.

Takođe se kosovska vlada poziva da ponovo razmotri odluku o taksama i ponavlja poruka EU da ovakva mera ne doprinosi dobrosusedskim odnosima kao i da je u suprotnosti s prethodnim obećanjima u vezi sa regionalnom integracijom i drugom obavezama koje je Kosovo preuzelo u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

„Zato pozivamo Vladu Kosova da ponovo razmotri svoju odluku i povuče takse. To bi bila prava odluka koja bi doprinela napretku evropskih aspiracija Kosova i njegovih građana, sada i u budućnosti.“

 

Izvor: KoSSev

Comments

Pročitaj još